Trimite unui prieten Printeaza pagina

Hipertensiunea arteriala - remedii naturiste

Notiunea de hipertensiune arteriala defineste un simptom (cresterea tensiunii arteriale sistolice sau diastolice) si nu o boala.

Ca simptom, cresterea tensiunii arteriale poate fi si consecinta unor dereglari functionale sau organice, nu numai la cord sau la sistemul circulator, ci si la distanta si in cu totul alte organe sau sisteme ale organismului (cazul hipertensiunii arteriale instalate ca o consecinta a unei suferinte renale cronice sau a unei tumori suprarenaliene, denumita feocromocitom, etc).

Tratamentul igieno-dietetic se realizeaza, in mare, prin modificarea obiceiurilor culinare si a conditiilor zilnice de trai, adica mai mult repaus si o viata pe cat posibil fara emotii si traume psihice. Este importanta si ameliorarea conditiilor de munca ale individului, pentru a i se solicita cat mai putin sistemul nervos si aparatul cardio-vascular (eforturi limitate, evitarea temperaturilor inalte sau, din contra, foarte scazute, stari prelungite de tensiune psihica).

Regimul alimentar este de asemenea foarte important si consta, in mare, in reducerea din alimentare a clorurii de sodiu si intr-o alimentare predominant lacto-vegetariana, cu un aport suficient caloric, mai ales in sezonul rece. Cantitatea de lichide se va reduce, dar nu in mod drastic, decat in cazurile in care hipertensiunea arteriala este asociata si cu insuficienta cardiaca.

In prezent tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale se asigura printr-o medicatie specifica in care, pe langa produse de sinteza (Adalat, Nifedipin, Verapamil, Diltiazem etc.), se asociaza si extracte sau substante pure, de origine vegetala (Papaverina, alcaloizi din Rauwolfia serpentinasau din Vinca minoretc.).

Produse din plante medicinale:

Florile, frunzele si fructele de Paducel

  • Infuzie preparata dintr-o lingurita de frunze si flori sau 2 lingurite fructe la o cana cu apa. Intreaga cantitate de infuzie se va bea in cursul unei zile.
  • Tinctura preparata din 20 g frunze cu flori sau 30 g fructe, prin macerare in 100 ml alcool de 70 grade; se recomanda 10-15 picaturi, de 3 ori pe zi.

Talpa gastii

Substante active din aceasta planta pot duce la scaderea tensiunii arteriale prin reglarea ritmului cardiac si prin diminuarea presiunii sanguine.

  • Infuzie, din 3 linguri de planta maruntita la 200 ml apa; se iau 3-5 linguri pe zi.
  • Tinctura preparata din 20 g planta, prin macerare timp de 8 zile, in 100 ml alcool de 70 grade. Se vor lua 20-40 picaturi o data, de 3 ori pe zi.

Frunze de Vasc

Produsele terapeutice obtinute din Visc dau rezultate bune in maladia hipertonica, daca aceasta nu este asociata si cu leziuni cardiace. In cazul aparitiei tulburarilor de ritm cardiac (aritmie) in timpul tratamentului fitoterapeutic, acesta se va intrerupe.

  • Macerat la rece, preparat din 2 lingurite planta, care se lasa peste noapte (cca 8 ore) in 1/21 apa; se filtreaza, se indulceste si se bea in mai multe reprize, in cursul unei zile.
  • Pulbere de planta, din care se va lua de 2-3 ori pe zi, cate un varf de cutit.

Anghinarea

Pe langa actiunea sa principala, cea coleretica, frunzele de Anghinare au si proprietatea de a scadea colesterolul din sange si de a stimula diureza, contribuind indirect la mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale.

  • Infuzie preparata dintr-o lingura planta la 1/2 1 apa. Jumatate din aceasta cantitate se va bea, dimineata, iar restul, inaintea meselor de pranz si de seara.

Exista insa si numeroase alte formule de ceaiuri medicinale recomandate in hipertensiunea arteriala, stabilizata (normalizata) prin medicatia alopata moderna:

Frunze si flori de Paducel 30 g
Flori de Sulfina 20 g
Flori de Coada Soricelului 40 g
Frunze si ramurele de Vasc 10 g

Din acest amestec de plante se prepara o infuzie dintr-o lingura de plante la o cana de apa. Se va bea toata cantitatea rezultata, in timpul unei zile.

O formula buna de ceai hipotensiv cu actiune remarcabila asupra circulatiei, dar si a sistemului nervos central, este urmatoarea:

Flori cu frunze si fructe de Paducel 30 g
Radacina de Rauwolfia 20 g
Talpa gastii 30 g
Flori de Coada soricelului 10 g
Radacina si rizom de Obligeana 10 g

Infuzia se prepara dintr-o lingura de amestec de plante la o cana de apa. Ea se va bea calduta, o cana dimineata si o cana seara. Dupa primele trei zile de administrare a acestui ceai, este necesar controlul tensiunii arteriale, deoarece, sub tratament, sunt posibile mari variatii ale acesteia.

In hipertensiunea arteriala de natura nervoasa (denumita si esentiala), fitoterapia recomanda un ceai medicinal cu actiune rapida, pregatit din amestecul de plante:

Talpa gastii 30 g
Sunatoare 25 g
Flori de Coada Soricelului 25 g
Frunze de Roinita 17 g
Flori de Arnica 3 g

Din amestecul de plante se prepara un decoct, dintr-o lingura de pulbere de plante la o cana de apa. Se fierbe la foc domol, timp de 5 minute. Intregul decoct se va bea in timpul unei zile.

In hipertensiunea arteriala asociata cu o stare de decompensare cardiaca sau cu alte tulburaii cardiace (ca cele din timpul menopauzei) se recomanda urmatoarea formula:

Radacina de Dracila 30 g
Frunze de Ruta de gradina 20 g
Frunze de Rozmarin 15 g
Flori de Coada soricelului 15 g
Flori de Arnica 5 g

Infuzia se prepara dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Totul se bea in timpul unei zile.

Un ceai medicinal antihipertensiv cu actiune lenta si prelungita se prepara dupa urmatoarea formula:

Radacina de Valeriana 20 g
Flori de Paducel 20 g
Frunze de Maslin 20 g
Frunze de Vasc 20 g
Radacina de Rauwolfia 20 g

Se prepara o infiizie dintr-o lingura de amestec de plante la o cana cu apa. Se bea dimineata si seara. Controlul medical regulat al tensiunii arteriale este obligatoriu.

In hipertensiunea arteriala a oamenilor in varsta fitoterapia recomanda urmatoarea formula:

Tinctura de Paducel 30 g
Tinctura de Talpa gastii 20 g
Tinctura de Valeriana 30 g
Extract apos de Vasc 20 g

Din tinctura rezultata se iau de 4 ori pe zicate 15-20 picaturi, in putina apa.

Dintre fructe se recomanda ciresele, coacazele negre, fragutele, capsunile, lamaile, merele, visinele si strugurii; dintre legume, Hreanul, Leusteanul, Sfecla rosie si Usturoiul.

Fiind vorba de Usturoi, vom da o reteta din medicina traditionala, mult utilizata atat la noi, cat si in alte tari:

Se prepara o tinctura din 350 g catei de usturoi bine pisati (intr-un mojar) la care se adauga 250 g alcool etilic de 90 grade. Se pune totul la macerat, timp de 10 zile, intr-un vas inchis si la intuneric. Dupa stoarcere prin tifon, tinctura rezultata se pastreaza in flacon inchis, la loc racoros si la intuneric.

Se iau in putina apa, dimineata 1 picatura, la pranz 2 picaturi, seara 3 picaturi. A doua zi dimineata 4 picaturi, la pranz 5 picaturi, seara 6 picaturi si asa mai departe, pana cand se ajunge la totalul de 25 picaturi pe zi. Apoi se descreste numarul de picaturi, pana la zero.

Se presupune ca acest tratament reduce cantitatea de colesterol si normalizeaza tensiunea arteriala la bolnavii cu hipertensiune moderata.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii