Ateromatoza reprezinta un proces complex, caracterizat prin depunere lenta si progresiva in peretii arterelor de colesterol, de grasimi animale si de saruri de calciu sub forma unor placi denumite ateroame (de unde si denumirea de ateromatoza). Cu timpul arterele isi pierd elasticitatea si isi ingusteaza lumenul.
Cauzele acestei afectiuni sunt numeroase: sedentarismul, alimentatia neechilibrata (bogata in grasimi si glucide), abuzul de alcool, de cafea sau de tutun, starile repetate sau/si prelungite de stres si, nu in ultimul rand, varsta inaintata, la care apar, in mod indubitabil, si leziunile de imbatranire a organismului in general, printr-un exces de radicali oxidanti rezultati din metabolismul celular, responsabili de procesul de degradare si de imbatranire celulara, si a arterelor coronare in special.
Trebuie asigurata o alimentatie echilibrata si rationala, o viata activa dar linistita, lipsita de excese fizice sau psihice. Se va evita sedentarismul, recomandandu-se plimbarile pe jos, alergarile usoare gen jogging, mersul cu bicicleta si gimnastica usoara. Pentru a asigura un somn usor, linistit si reconfortant (de 7-8 ore) se pot folosi ceaiuri sedative sau combinatii de extracte din plante si Luminal, asa cum este cazul Extraveralului, dar numai in primele zile, pentru a nu se crea obisnuinta.
In aceste afectiuni, regimul alimentar joaca un rol deosebit. Sunt recomandate 5-6 mese pe zi, in cantitati moderate, evitandu-se mesele consistente, copioase. Carnea de pasare, de vita si pestele alb preparate sub orice forma (supe, rasol, gratar, tocatura etc.) sunt permise de 2-3 ori pe saptamana. Mai indicate sunt insa produsele lactate, albusul de ou (nu insa si galbenusul), pastele fainoase, supele de zarzavaturi, ouale fierte (tari), cartofii copti sau fierti in coaja, salatele de cruditat de sezon.
Sarea de bucatarie este permisa, dar in cantitate redusa; daca afectiunea este insotita si de hipertensiune arteriala, va fi eliminata complet din alimentatia bolnavului, iar lichidele se vor reduce cantitativ.
Minimum necesar de sare indispensabil vietii se asigura din legumele si fructele consumate. O zi pe saptamana, la alegere, se vor consuma numai fructe si legume, dintre care nu trebuie neglijat Usturoiul, care este un adevarat ,,elixir" pentru aparatul cardio-vascular.
Se vor reduce, pe cat posibil, ceaiul chinezesc, cafeaua, cacao, bauturile racoritoare tip Cola, iar cele alcoolice si tutunul vor fi absolut interzise. In caz de constipatie se vor administra ceaiuri laxativ-purgative.
In ateroscleroza vaselor coronariene, ca adjuvante se recomanda umatoarelere retete pe baza de plante:
Frunze de Vase | 25 g |
Frunze cu flori de Paducel | 25 g |
Frunze de Rozmarin | 20 g |
Coada calului | 20 g |
Traista ciobanului | 10 g |
Din 2 lingurite amestec de plante la 250 ml apa se prepara o infuzie, care se va bea treptat, in cursul unei zile.
Pentru hipertensiunea senila cu riscuri de hemiplegie se recomanda:
Extract fluid de Paducel | 10 ml |
Extract fluid de Vasc | 20 ml |
Tinctura de Valeriana | 30 ml |
Din acest preparat se vor lua zilnic cate 15-20 picaturi, de 3 ori pe zi.
Pentru diminuarea colesterolului sanguin crescut se recomanda cate o cana, de 3 ori pe saptamana, dintr-o infuzie din frunze de Anghina repreparata dintr-o lingurita frunze la 250 ml apa.
Ceapa si Usturoiul, dupa cum s-a demonstrat recent, au capacitatea de a lupta impotriva aterosclerozei: sucul de ceapa simplu (15-30 picaturi pe zi dizolvate in apa) sau amestecat cu miere de albine pentru a-i corecta gustul se recomanda a fi luat zilnic timp de 1-2 luni, repetat de 3-4 ori intr-un an; Usturoiul consumat in cantitate mica (1-2 catei de Usturoi zilnic) pe o perioada de 30 de zile. Ambele sunt vegetale care ne stau la indemana, dar, poate pentru faptul ca ne sunt prea usor accesibile, le neglijam total.
Efect benefic in scaderea L.D.L. (colesterolul sanguin asa-zis ,rau") responsabil de procesul de ateromatoza si, in consecinta, de grave tulburari cardiovasculare si cerebrale are vinul. Acest efect favorabil s-ar datora faptului ca vinul contine anumite substante biologice, denumite procyanidine, capabile sa intarzie sau chiar sa previna procesul de ateromatoza (depunere vasculara de colesterol, in special in arterele coronare sau in arterele cerebrale), impiedicand astfel declansarea unor boli vasculare (infarctul miocardic si hemoragiile cerebrale), boli care ocupa astazi locul intai in multe tari din lume, printre care si Romania, in privinta cauzelor de deces.
Asupra cantitatii de vin recomandate zilnic in scop terapeutic pare ca s-a realizat un consens intre cercetatori. Consumat zilnic in cantitate de 100-500 ml, un vin de buna calitate, preferabil vin rosu sau negru (deoarece contine o mai mare cantitate de polifenoli, de tanin si de flavonoizi antioxidanti), nu dauneaza sanatatii, ci ii ajuta.
Utilizarile clinice ale preparatelor pe baza de frunze de Vita de vie au actiune protectiva asupra capilarelor si actiune in insuficienta venoasa, in special a arterelor inferioare.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii