In anorexie (lipsa poftei de mancare), pentru stimularea secretiei salivare si gastrice se folosesc plantele numite "tonic-amare" si speciile aromatice.
Pentru cei care suporta mai greu gustul amar al ceaiurilor medicinale se pot folosi tincturile, pulberile, iar la copii, siropurile amare (substantele amare din plante se corecteaza prin adaos de zahar, glucoza etc.).
Dintre speciile din aceasti grupa (al caror numar este foarte mare) le vom selecta pe cele mai importante.
Radacina de Ghintura
Substantele amare din radacina de Ghintura stimuleaza celulele glandulare ale tuturor organelor digestive. Ele grabesc si tranzitul intestinal prin marirea peristaltismului. Pentru a nu duce la iritarea mucoaselor gastro-intestinale, este necesara respectarea dozelor din formule.
Mod de preparare si administrate:
Pentru copiii slabi (hipotrofici), fara pofta de mancare, se recomanda un sirop preparat in felul urmator: peste o lingura de radacina de Ghintura (fragmentata marunt) se pun 150 ml apa data in clocot. Se lasa la macerat timp de 6 ore, apoi se strecoara. Peste lichidul rezultat se pun 200 g zahar si se fierbe totul la foc domol, pana la consistenta siropoasa. Din acest sirop amarui copiii vor lua 3-4 lingurite pe zi, inainte de mese.
Pentru aduti se recomanda urmatoarele formule:
Tintaura sau Fierea pamantului
Se utilizeaza ca eupeptic (care usureaza digestia) amar in anorexii de natura diferita, actionand la fel ca si radacina de Ghintura
Modul de preparare si administrare:
Lichenul de piatra
Din el se extrag preparate fitoterapeutice indicate nu numai in anorexii, dar si in stimularea secretiilor biliare si pancreatice.
Frunzele de Anghinare
Se recomanda tot pentru stimularea apetitului, in special celor care sufera si de insuficienta biliara, de colecistite subacute sau cronice si de hipercolesterolemie.
Tot in lista plantelor medicinale recomandate ca stimulante gastrice, datorita substantelor amare pe care le contin, sunt incluse urmatoarele: Ungurasul, Papadia, Coada soricelului, florile de Albastrele. Din toate acestea se pot prepara infuzii, din 1-3 lingurite planta la o cana cu apa. Se bea cate 1/2 cana infuzie, inaintea meselor principale.
Atat pentru proprietatile aperitiv-amare cat si ca sedative se recomanda "conurile" de Hameisub forma de infuzie, dintr-o lingura de planta la o cana de apa. Se bea cate o cana inaintea meselor principale.
O alta serie de plante care stimuleaza secretiile gastro-intestinale le cuprinde pe cele ale caror fructe contin uleiuri esentiale: Anasonul, Fenicululsi Coriandrul
Toate acestea se folosesc sub forma de infuzie, preparata din 1/2-1 lingurita la o cana cu apa. Infuzia se bea calduta, cate o cana inainte de masa.
O specie medicinala valoroasa care contine in rizomi uleiuri esentiale si substante amare este Obligeana, planta care intra in compozitia multor produse fitofarmaceutice.
Ca eupeptic (care usureaza digestia) amar, stimulant al secretiilor gastrice si intestinale, se prepara sub diverse forme:
O tinctura compusa care stimuleaza secretiile gastrice sau intestinale are urmatoarea formula:
Tinctura de Ghintura | 10 g |
Tinctura de Tintaura | 10 g |
Tinctura de Obligeana | 20 g |
Tinctura de coji de portocale | 20 g |
Ulei de Anason sau Fenicul | 1 ml |
Se iau cate 10-15 picaturi, diluate in putina apa, inainte de masa.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii