Trimite unui prieten Printeaza pagina

Ruscuta de primavara (Adonis vernalis)

Planta erbacee perena, cu rizom scurt de culoare intunecata, din care se dezvolta numeroase radacini filiforme si cateva tulpini erecte.

Frunzele sunt petiolate si la varf ascutite. Infloreste in lunile aprilie-mai. Florile sunt mari, formate din 15-20 petale galben-aurii. Fructul este o nucula cu varful putin incovoiat.

Ruscuta de primavera are o inaltime de 40-50 cm si face parte din familia Ranunculaceae.

In scopuri terapeutice se foloseste partea aeriana a plantei, colectata in timpul infloririi.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Ruscuta de primavara contine glicozide cardiotonice, saponine, chinone, fitosterina, cumarine, adonidina, etc.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Preparatele plantei stimuleaza activitatea inimii si actioneaza calmant asupra tulburarilor nervoase. Sunt apreciate pentru lipsa de efecte cumulative. Se folosesc, in special, in formele usoare de insuficienta circulatorie. De asemenea, prezinta efecte calmante asupra sistemului nervos central in distonii neurocirculatorii, nevroze si alte afectiuni neurologice.

Ruscuta de primavara mai poate fi folosita in: oboseala cardiaca din cauza suprasolicitarii, endocardita, contractii cardiace slabe si neregulate cauzate de nefrita cronica, epilepsie.

Ca reactii adverse poate produce fenomene dispeptice. Nu se recomanda persoanelor ce sufera de boala ulceroasa a duodenului si stomacului, gastrite si enterocolite.

MOD DE INTREBUINTARE

Infuzie: 4-10 g planta uscata la 200 ml apa. Pentru adulti se recomanda cate o lingurita de 3-5 ori pe zi, iar pentru copii - 1/2 lingurita de 3-5 ori pe zi


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii