Specie perena, care creste incet, in muntii impaduriti din nord-estul Chinei si Coreea. In prezent este cultivata extensiv in China, Coreea, Japonia si Rusia.
Denumirea genului Panax este de origine greaca, pan = "toate", iar akos = "tratament", ceea ce simbolizeaza ca vindeca totul.
Literalmente, cuvantul "gin" inseamna om, iar "seng" simbolizeaza esenta, fiind reprezentarea ideogramica chinezeasca pentru "cristalizarea esentei pamantului in forma unui om" si se refera la aspectul radacinii.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Principalii constituenti biologici activi din radacinile de Ginseng sunt un amestec de saponine triterpenice denumite ginsenozide.
Radacinile mature, de cel putin sase ani ciclu vegetativ al plantei, contin 2-3% ginsenozide. Cel putin 30 ginsenozide au fost identificate pana in prezent.
Pe langa aceste componente s-au mai identificat si polizaharide complexe, panaxinol, polipeptide, vitamine in special din grupul B, saruri minerale, microelemente, urme de ulei esential.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Actiunea biologica si rezultatele clinice descrise in literatura de specialitate pentru produsele pe baza de Panax ginseng sunt:
Actiunea adaptogena. Marirea randamentului fizic si mental
Actiunea farmacologica a produselor pe baza de Ginseng este foarte variata si complexa, dar in prezent s-a demonstrat stiintific ca mareste eficienta fizica si mentala, precum si capacitatea de adaptare a organismului in conditii defavorabile, de suprasolicitare la reactii adverse ale mediului. Datorita acestei actiuni, produsele din Ginseng sunt folosite in medicina occidentala pentru capacitatea adaptogenica, ca tonic, energetic si stimulant al functiei cognitive, in special in situatiile de activitate mentala si fizica fiind indicate si sportivilor de performanta.
Actiunea ginsenozidelor este datorata, cu precadere, efectelor asupra hipotalamusului, hipofizei si suprarenalei, cu marirea producerii de glucocorticoizi (considerati ca "hormoni" ai stresului).
Un studiu recent (1996) clinic controlat prin metoda "dublu-orb" a confirmat actiunea preparatelor pe baza de Panax ginseng asupra ameliorarii calitatii vietii pe 625 pacienti de ambele sexe ca fiind superioara comparativ cu alte suplimente nutritionale.
Actiune antiamnezica
Numeroase studii privind actiunea extractelor din Panax ginseng asupra capacitatii de intelegere si de consolidare a memoriei la sobolanii in varsta si modelele experimentale de amnezie au dat rezultate foarte bune. Efectele sunt comparabile cu efectele produselor farmaceutice specifice.
Asupra neuronilor, ginsenozidele au o remarcabila actiune de potentare si protectie, care explica si efectele produselor pe baza de Ginseng asupra fenomenului de imbatranire cerebrala.
Alte efecte asupra sistemului nervos central si periferic
Extractele selective de Panax ginseng prelungesc vitalitatea neuronilor cerebrali cultivati "in vitro". "In vivo", in doze de 200 mg/kg, saponozidele triterpenice din Panax ginseng previn cresterea temperaturii corporale si concentratia intracerebrala a corticosteroizilor in timpul stresului dat de caldura.
Alte studii au demonstrat si actiunea protectiva a extractelor pe baza de Ginseng in toxicitatea cauzata de alcoolism sau de alte substante nocive care pot impiedica dezvoltarea normala a embrionului fetal.
Actiune imunostimulanta
Ginsenozidele stimuleaza, in urma cercetarilor "in vitro", activitatea macrofagilor si mitogeneza limfocitelor B si T, avand rolul de reglare a eliberarii neurochininei (NK), a interferonului (ITF) si interleuchinei -1 (IL-1) si a interactiunii reciproce.
Actiune in fenomenele de imbatranire
Consecinta a actiunilor imunostimulante si asupra memoriei, preparatele pe baza de Panax ginseng au fost propuse fie ca atare, fie in asociatie cu alti fitocomplecsi, ca remediu in fenomenele de imbatranire.
S-a constatat influenta pozitiva prin intarzierea procesului de imbatranire a celulelor neuronale, caracteristic la varsta inaintata.
Actiune antiagreganta asupra trombocitelor
Extractele din Panax ginseng reduc formarea cheagurilor (tromboza). In urma administrarii de ginsenozide in doze cuprinse intre 25 si 100 mg/kg, oral, pe iepuri, s-a constatat stimularea producerii de prostaciclina si reducerea trombogenezei.
Actiune asupra aparatului cardiovascular
Preparatele pe baza de Panax ginseng si a ginsenozidelor in special sunt active in multe modele de ischemie la nivel cerebral in doze de 100 mg/kg administrate intravenos, iar la nivelul miocardului in doze de 100-200 mg/kg.
In asociere cu alte preparate pe baza de plante, actiunea asupra aparatului cardiovascular se potenteaza. Astfel, la oameni, administrarea de 200 mg de Ginseng in asociere cu Ginkgo biloba determina o reducere a presiunii arteriale, a frecventei cardiace si a agregarii plachetare. Rezultate analoage s-au obtinut prin asocierea de Panax ginseng cu preparate din radacina de Paeoniae aeba.
Printre efectele preparatelor pe baza de Panax ginseng, in prezent se ia in considerare actiunea asupra sistemului cardiovascular, in special de protectie in evolutia aterosclerozei.
Actiune hipoglicemianta
S-a constatat ca ginsenozidele au o actiune eficienta hipoglicemianta. Mecanismul activitatii hipoglicemiante a ginsenozidelor nu este inca elucidat complet.
De asemenea, unele polipeptide din Panax ginseng au o actiune hipoglicemianta dupa administrarea parenterala de 50-200 mg/kg, atat la animalele normale, cat si la animalele de laborator cu diabet experimental. Ambele polipeptide par a fi private de actiune asupra metabolismului lipidic si de reducerea glicogenezei hepatice.
Eficienta terapeutica adjuvanta a preparatelor pe baza de Ginseng a fost demonstrate clinic pe pacienti diabetici de tipul II.
Actiune in gastrite si ulcere
Preparatele pe baza de Ginseng previn formarea leziunilor in ulcerul gastric.
Alte actiuni
Fitocomplecsii din Ginseng au actiune antioxidanta, in special asupra radicalilor liberi.
S-a semnalat si o actiune impotriva impotentei masculine datorata producerii de nitrozizi in corpii cavernosi.
FDA (USA) considera produsele pe baza de Panax ginseng ca fiind sigure si fara reactii adverse. La doze excesive pot da stari de agitate si insomnie la unele persoane sensibile.
Cura cu Ginseng se va face cu pauza, conform prospectelor. Deoarece nu sunt date suficiente, se va evita la gravide, la hipertensivi si cu afectiuni cardiovasculare grave.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii