Trimite unui prieten Printeaza pagina

Paducelul (Crataegus monogyna)

Arbore sau arbust, cu tulpina neregulata si cu ramurile scurte transformate in spini. Are o inaltime de 5-6 m si face parte din familia Rosaceae.

Frunzele sunt petiolate, dispuse altern, trisectate si cincisectate, pe partea inferioara au perisori. Infloreste in mai si in iunie. Florile de culoare alba sunt grupate cate 12-15. Fructul are forma de drupa ovala-eliptica, la coacere capata culoarea rosie inchisa.

In scopuri terapeutice se folosesc frunzele, florile si fructele plantei.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Frunzele, fructele si florile de paducel contin un procent ridicat de acizi organici, flavonoizi, saponine, substante tanante, vitamine, zaharuri, carotenoizi, acetilcolina, ulei eteric, si saruri minerale.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Preparatele din paducel se administreaza persoanelor cu tulburari functionale ale activitatii cardiace, boala hipertonica, stenocardie, angionevroze, aritmii, tahicardie paroxistica, ateroscleroza, etc.

Paducelul imbunatateste circulatia sanguina de la nivel cardiac si cerebral. De asemenea, se considera ca planta prezinta efecte calmante, fiind folosita ocazional in tratamentul anxietatii si insomniei.

MOD DE INTREBUINTARE

Tinctura: 20-30 picaturi de 3-4 ori/zi inainte de masa.

Infuzie flori: 5 g flori uscate peste care se adauga 200 ml apa clocotita, se acopera 15 minute si se raceste la temperatura camerei. Se recomanda 1/2 pahar de 2-3 ori/zi cu 30 minute inainte de masa.

Infuzie fructe: 15 g fructe uscate peste care se adauga un pahar cu apa clocotita. Se recomanda 1/2 - 1/3 pahar de 2-3 ori/zi, cu 30 minute inainte de masa.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii