Planta tropicala cataratoare ce face parte din familia Leguminosae.
Frunzele sunt mari si trifoliate. Florile sunt de asemenea mari si au culoare purpurie sau roz pala. Semintele, in numar de 2-3, se gasesc in capsule maron inchise si au forma de rinichi.
Calabarul este originar din Africa.
In scopuri medicinale se folosesc semintele plantei, din care se extrage fizostigmina.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Semintele de Calabar contin alcaloizi (ezerina, izofizostigmina, genezerina, fizovenina), ulei eteric, fitosterina, etc.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Calabarul se foloseste in principal in afectiuni oculare. Se recomanda in: paralizia muschilor ciliari, retinita cu fotofobie, ulceratii corneene, prolaps al irisului, si in toate cazurile in care este indicata contractia pupilara sau in care se doreste imbunatatirea puterii de acomodare a ochiului pentru vedere la distanta.
Glaucomul este atenuat de fizostigmina, in special daca este produs prin administrare de atropina. Fizostigmina poate fi folosita pentru a reduce tensiunea oculara excesiva cauzata de traumatisme.
Preparatele din Calabar sunt folosite in diferite afectiuni neuromusculare (pareze, paralizii, poliomielita, scleroza diseminata, etc.). Incetineste pulsul si creste tensiunea arteriala.
Planta este contraindicata in caz de: hiperkinezie, epilepsie, astm bronsic, boala hipertonica, ateroscleroza si afectiuni cardiac.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii