Trimite unui prieten Printeaza pagina

Apiterapia

Propolisul

Numit si "clei de albine" sau "penicilina ruseasca", este unul dintre cele mai valoroase produse ale stupului. El este recoltat de albinele lucratoare de pe muguri, tulpini, ramuri si de pe scoarta unor arbori si arbusti ce produc secretii rasinoase.

Din punct de vedere chimic, el este un amestec complex de compusi a caror provenienta se afla in sursa vegetala vizitata de albine. El contine: 55% rasini si balsamuri, 30% ceruri vegetale si ceara de albine, 10% uleiuri eterice si aromatice, 5% polen.

Propolisul este considerat "un miracol al stupului", el fiind recunoscut pentru efectele sale antiseptice, antibiotice, antifungice si antivirale. De asemenea, este un usor anestezic local, cicatrizant, regenerator si stimulant al sistemului imunitar. Conform studiilor cercetatorilor japonezi, propolisul este considerat un modificator al raspunsului biologic. Unii compusi din compozitia sa au demonstrat si o actiune antitumorali.

Propolisul actioneaza asupra sistemului capilar. Reduce fragilitatea capilara si actioneaza asupra permeabilitii sistemului circulator (in general) cu efecte vasodilatatoare si hipotensive. Se administreaza sub forma de tincturi, extracte (alcoolice, apoase), extracte fluide moi sau uscate.

In cardiopatia ischemica asociata cu insuficienta cardiaca sau cu aritmie, se recomanda administrarea de tincturi de propolis 30% de 2-3 ori pe zi cate 10 picaturi, dupa mese, timp de 15 zile pe luna, Proposept (tablete cu propolis), 2 tablete pe zi (dimineata si seara) dupa mese, timp de 15 zile pe luna.

In rinite, sinuzite, rinofaringite acute si cronice este indicata administrarea de Propoheliant (o solutie uleioasa cu extract de propolis) cu actiune descongestiva, regeneratoare a epiteliilor si analgezica. Tratamentul consta in instilatii nazale, de trei ori pe zi. In astfel de cazuri se poate recurge si la un tratament cu Proporinol (unguent pe baza de extract de propolis spiss) in aplicatii locale de 2-3 ori pe zi, in fiecare nara.

Numai la indicatiile medicului, in cazuri de sinuzite catarale, laringite cronice acutizante, alergii rinosinuzale si in rinobronsite, se poate aplica un tratament cu Proposept L (solutie cu propolis pentru aerosoli) in cure de 12 sedinte.

In faringite se recomanda aplicarea de badijonaje cu Propofaringit, preparat ce contine propolis, miere de albine si laptisor de matca.

Traheo-bronsitele beneficiaza de actiunea preparatului Proposept din care se administreaza cate un comprimat de 3-4 ori pe zi (este bine si fie supt in gura si nu inghitit rapid) sau de Proposept L aerosoli, in cure de 12 sedinte. Uleiurile esentiale, rasinile si flavonoizii existent in propolis exercita asupra mucoasei bronsice o actiune de crestere si fluidificare a secretiei lor.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii