Originar din stepele Asiei Centrale, Usturoiul este printre legumele cele mai vechi in cultura (cu cca 5000-6000 ani inaintea erei noastre). In Egipt se citeaza utilizarea Usturoiului in hrana lucratorilor ce ridicau piramidele de la Gizeh. Autorii greci, in frunte cu Aristofan, i-au adus elogii pentru numeroasele sale proprietati terapeutice. Arabii l-au recomandat ca antidote contra turbarii si muscaturilor de vipere. In timpul Renasterii Paracelsus si vestitul chirurg Ambroise Pare il considerau ca un adevarat panaceu. Timp de secole a constituit singurul mijloc de combatere a teribilelor epidemii de ciuma. Importanta medicinal a Usturoiului este si azi valabila, servind si ca materie prima pentru medicamentele hipotensive.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Usturoiul contine hidrati de carbon pana la 25%, in care predomina inulina, proteine, saruri minerale, iod, siliciu, sulf, vitamina C (cca 0,4%), cantitati mici de ulei volatil (cca 0,009 g%). Alte doua substante uleioase cu puternice proprietati bacteriostatice sunt mentionate sub numele de alicina si garlicina.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Actiunea hipotensiva a Usturoiului este o realitate bine cunoscuta. Preparatele de Usturoi coboara atat minima, cat si maxima presiunii arteriale. La randul sau, pulsul devine mai rar si se regularizeaza. Concomitent se produce si o dilatare a arterelor coronare. Ca urmare, diminueaza efortul cardiac si se amelioreaza tulburarile de ritm. Efectele se extind si asupra aparatului vascular, diminuand spasmele vasculare si reducandu-se (inclusiv in varice si hemoroizi). Usturoiul este totodata antihemoragic, micsorand si riscul de tromboza. Toate acestea se leaga si de efectul antiaterosclerotic marcat al Usturoiului, prin scaderea nivelului colesterolului in sange.
Puternica actiune antibacteriana face ca Usturoiul sa fie extrem de util ca antidiareic si antidizenteric.
I se atribuie si proprieti de prevenire a cancerului cailor digestive.
Usturoiul se manifesta si in stimularea apetitului, ca si in tonifierea stomacului, contribuind la eliminarea balonarilor. De asemenea, stimuleaza secretiile biliare.
Actiunea dezinfectanta, combinata cu cea expectoranta si calmanta a spasmelor musculaturii netede, face ca Usturoiul sa fie recomandat in bronsite cronice, gripe si rinite. Se recomanda si in astm, emfizem pulmonar si tuse convulsiva.
Diureza este sporita prin consumul de Usturoi, cu eliminarea accentuata de acid uric si urati. Usturoiul se dovedeste astfel util in litiaza urica, precum si in diateze urice (guta, reumatism, artritism).
Extern. Si in uz extern sunt de mare important proprietatile antiseptice ale Usturoiului, fiind folosit in plagi infectate, ulceratii. Se citeaza proprietatile de sedare a unor algii (dureri) de natura reumatica sau ca urmare a unor inflamatii ale conductului auditiv extern.
Cosmetica. Usturoiul este un remediu util contra bataturilor si negilor.
MOD DE INTREBUINTARE
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii