Trimite unui prieten Printeaza pagina

Telina

Aceasta leguma, ce-si are originea in Telina salbatica din bazinul mediteranean, a fost cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale inca din Antichitate. De la aceasta interesanta legume, cu o paleta de recomandari terapeutice surprinzator de bogata, se utilizeaza in aceste scopuri atat radacinile, cat si frunzele si semintele.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Contine 83% apa. Are un continut redus in proteine (1%) si mediu (5%) in hidrati de carbon, comparativ cu celelalte legume radacinoase. Bogata in minerale si saruri de sodiu (55 mg%), potasiu 2,35 mg%, calciu 50 mg%, fosfor 60 mg%, fier 0,4 mg%, contine mici cantitati (2 microg%) de vitamina A. Vitaminele B1 si B2 sunt in cantitate de 0,05 mg%, niacina 0,7%, iar vitamina C numai 10 mg%. Ca microelemente, contine iod, magneziu, mangan si cupru etc. Telina contine si un ulei volatil format din anhidrida sedanoica si alti componenti.

Valoarea energetica este de cca 28 kcal la 100 g, din care se resoarbe cca 92%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Efectul tonic este binecunoscut si in medicina populara, afirmandu-se metaforic ca reda o noua tinerete. Unul din factorii responsabili de aceasta actiune este probabil stimularea glandelor suprarenale.

Proprietatile diuretice sunt certe, radacinile de telina fiind utile in afectiuni renale (litiaza, colica nefritica). Prin eliminarea excesului de apa din tesuturi se recomanda si in obezitate, putand intra in cura de slabire. Avand actiune diuretica, este si depurativa; se recomanda in formele de diateza urica (reumatism, guta).

Avand proprietati hipoglicemiante, este considerate ca adjuvant antidiabetic.

Are proprietati de calmare a tusei.

Extern. Cu totul specifica este actiunea de combatere a degeraturilor, folosindu-se pentru aceasta radacinile de planta cu frunze cu tot.

Sucul este utilizat in unele forme de afectiuni oftalmice.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumata ca atare in preparate culinare
  • Suc (indeosebi in cure de slabire, reumatism, guta, tuse) - cate 100 g dimineata inainte de masa. Pentru afectiuni oftalmice, se tamponeaza usor cu un tampon steril, umectat
  • Decoct din cca 30 g la un litru de apa. Se beau, pentru efectele diuretice, 2-3 cani pe zi
  • "Vin tonic": se prepara din o radacina maruntita si macerata 48 de ore intr-un litru de vin alb, adaugandu-se 100 g de miere. Din acest vin deosebit de parfumat si cu o aroma discreta de ananas, se iau 2-3 paharele pe zi, manifestandu-se, in afara de efectul diuretic, si efecte tonice generale.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii