Trimite unui prieten Printeaza pagina

Sparanghelul

Este o leguma originara din Extremul Orient, insa creste si azi spontan in paduri, in locuri umede din Europa, Asia si Africa.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Cantitatea de apa variaza intre 92-95%, iar cea de proteine intre 1,5-1,7%, grasimile fiind doar in proportie de 0,1%. Continutul in hidrati de carbon este cuprins intre 1,6-1,8%, celuloza 0,6%, saruri minerale in special de magneziu, fier si fosfor, iar ca microelemente Ca, K, Cu, F, Br, I, Al, Zn, Si, S, Co. Vitamina B1 este in cantitate de 0,025 mg%, B2 0,2 mg%, iar vitamina C in cantitate de 25 mg%. Valoarea energetica este de numai 14 kcal, fapt care il face recomandabil in cura de slabire.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Se considera de baza realele proprietati diuretice ale Sparanghelului, care mareste considerabil diureza, cu conditia ca persoana care il consuma sa nu aiba leziuni ale cailor urinare. Pornind de la proprietatile diuretice, se recomanda in litiaze, cistite, nefrite, prostatite, in retentii hidrosodate (edeme), iar la cardiaci, pentru evitarea edemelor membrelor inferioare.

Sparanghelul stimuleaza activitatea hepatica. Ducand la scaderea glicemiei si a glicozuriei, se recomanda in diabet. In bronsite cronice are actiune expectoranta.

Calmeaza, de asemenea, colicile intestinale.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumat ca atare, in salate si preparate culinare dietetice (salata de Sparanghel fiert).

Decoct (in special diuretic) din 20 g la 1litru, cantitate care se bea in cursul unei zile.

Sirop cu proprietati sedative cardiace din suc de Sparanghel care se fierbe pe baie de apa cu doua parti zahar pana la obtinerea consistentei dorite. Se iau cate 2 lingurite pe zi, dimineata si seara.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii