Introdus in Europa din Persia pe doua cai, prin arabi in Spania si prin cruciati, Spanacul era la mare pret la arabi, care il considerau "printul legumelor". A fost introdus in cultura inca din secolul al IV-lea. In tara noastra exista doua anotimpuri de productie optime: primavara devreme si toamna.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Continutul de proteine este de 2-14%, iar cel in hidrati de carbon de 3,6%. Glucidele si mucilagiile pot ajunge pana la 7%, iar lipidele sunt in cantitate redusa (0,5%). Contine clorofile si spinacine. Bogat in saruri minerale: 50 mg% sodiu, 540 mg% potasiu, 85 mg% calciu, 35 mg% fosfor, 5,2 mg% fier. Este foarte bogat in vitamina A (600 micrograme%) si contine 0,5 mg% vitami-na B1, 0,20 mg% vitamina B2, 0,5 mg% niacina si 50-60 mg% vitamina C. Contine si o serie de microelemente ca: magneziu, mangan, sulf, cupru, iod, arsen. Valoarea energetica nu este prea mare: 18 kcal la 100 g.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Este un excelent remineralizant. I se citeaza in principiu proprietati laxative si mai ales depurative (de activare a eliminarii toxinelor), foarte importante mai ales in cura de primavara. Spanacul este deosebit de util ca antianemic, pentru convalescenti si in hemoragii.
Spanacul actioneaza si ca un activator al secretiei pancreatice. Intr-o masura mai mica, are si rol de tonic cardiac.
Spanacul combate deficitul de vitamina C, elimina toxinele din umori (prin actiunea diuretica), este usor hipotensiv, tonifica miocardul, stimuland activitatea inimii, stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare si favorizeaza cresterea. Datorita continutului de oxalati, Spanacul este contraindicat in artrite, litiaze oxalice, reumatism, guta.
Extern. Frunzele de Spanac dau rezultate bune in plagi atone si in pecingine.
MOD DE INTREBUINTARE
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii