Trimite unui prieten Printeaza pagina

Socul

Arbustul atat de comun din campie pana in zona de munte, inflorind abundent de la sfarsitul lui mai pana la mijlocul luni iunie, este o planta cu proprieti atat medicinale cat si alimentare.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fructele coapte contin 80-95% apa, rutozid, izocvercetin, antociani, aminoacizi, acizi organici: citric, chimic, malic, sichimic, taninuri, zaharuri (9,1%), vitamina C (65-120 mg%), vitamine din complexul B, vitamina A (300 Hg%), saruri minerale, in special potasiu (300 mg%).

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Fructele au in general aceleasi proprietati medicinale ca si florile, insa intr-o masura mai redusa.

Se considera ca principala actiunea sudorifica, sudoratia - respectiv transpiratia cutanata abundenta - avand o influenta pozitiva in numeroase afectiuni, in primul rand in raceli, stari gripale, bronsite si stari febrile.

In aceeasi masura, fructele de Soc au efecte favorabile in reumatism, ca si in bolile eruptive, cum ar fi rujeola si scarlatina.

Fructele de Soc au si o actiune diuretica, ca si usor laxativa, ele fiind recomandate in combaterea obezitatii.

Se mai citeaza efectul de marire a secretiei lactate, fiind deci utile in perioada de alaptare.

In uz intern, au o actiune specifica, respectiv de combatere a hemoroizilor. Dau rezultate bune si in tratamentul arsurilor.

MOD DE INTREBUINTARE

  • decoct din o lingurita de fructe coapte, proaspete la o cana cu apa. Dupa ce da in clocot, se strivesc boabele si se adauga zahar. Se beau 1-2 cani pe zi (decoctul se poate face si din fructe uscate
  • compot, dulceata, gem
  • suc 50-100 mg/zi
  • cataplasme cu decoct concentrat (30-50 g la un litru apa ca antiinflamator)
  • din flori se prepara socata, bautura racoritoare

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii