Trimite unui prieten Printeaza pagina

Parul

Avand ca origine Parul Salbatic, Parul de cultura are o veche istorie, fiind cultivat in special in Asia Centrala din vremuri stravechi. S-a raspandit treptat spre vest, iar in Evul Mediu era deja prezent si in Europa. Desi inrudit cu Marul, digestibilitatea si valoarea terapeutica a perelor este mai redusa.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Perele contin, in functie de soi, intre 82-85% apa, hidrati de carbon 10-13%, proteine 0,5%, dintre zaharuri - in special levuloza (8%), celuloza, pectine, tanin, saruri de Ca, Na, K, Fe, P si cantitati mai mici de S, Cl, Zn, Fe, Cu, Mn, I, As. Continutul in vitamine este redus: cca 5 mg% vitamina C, vitamina A 50 mg%, vitamina B2 70 mg%, vitamina B6 0,25 mg% si vitamina PP in cantitati reduse.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Are actiune laxativa marcanta. La fel ca si merele, perele au actiune diuretica si urolitica, impiedicand depunerea uratilor si favorizand eliminarea lor. Atat scoarta Parului cat si frunzele si florile sunt utilizate in medicina empirica. Astfel, scoarta are proprietati astringente, antidiareice (datorita taninurilor) si febrifuge.

Frunzele, in special cele ale Parului salbatic, au proprietati antiseptice in cazul cailor urinare, fiind recomandate sub forma de infuzie in cistite, prostatita, infectii urinare.

Infuzia din flori are proprietati antiinflamatorii recomandate de asemenea in cistite.

MOD DE INTREBUINTARE

  • consumate ca atare
  • suc, 2-3 pahare pe zi, inainte de mese
  • decoct din 40-50 g pere uscate ("poame") la un litru de apa
  • cidrul de pere are actiune diuretica si usor laxativa

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii