Trimite unui prieten Printeaza pagina

Papadia

Creste spontan in intreaga Europa, in India, in China, in America, in Africa de Nord si in Iran. In tara noastra este una dintre cele mai comune specii, incepand din campie si pana in zona montana superioara.

Partile aeriene ale plantei recoltate in timpul infloririi contin grasimi sub forma de gliceride, tanine, glucoza, polioza, ulei volatil, substante antibiotice, substante protidice, acid tartric, saruri de azot, magneziu, calciu, fosfati, vitaminele A si B, in special in radacini si vitamina C, substante de natura carotenoitica, xantofile, flavoxantine etc.

Pentru salata de primavara se recomanda frunzele tinere, recoltate primavara timpuriu, inainte de formarea tulpinii florifere. Nu prezinta nici un rise terapeutic. In schimb, tulpinile florifere, din care copiii isi fac lantisoare, pot provoca intoxicajii in cazul in care sunt ingerate de acestia.

Primele simptome de intoxicate se manifesta prin greata, voma, diaree si modificarea ritmului cardiac. Ca prim ajutor se recomanda producerea vomei, apoi spalaturi stomacale, carbune activ, medicamente stimulente ale activitatii cardiace.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Ca planta medicinala, Papadia este considerata tonic amar, aperitiv, drenant si stimulent al secretiei hepato-biliare, decongestiv si diuretic.

Dintre numeroasele indicatii terapeutice, mentionam:

Intern. In angiocolitele cronice, congestia ficatului, insuficienta hepatica si chiar in icter, litiaza renala si biliara, hipercolesterolemie, dermatoze, eczeme, acnee, furunculoza. Se mai recomanda in guta, reumatism, hiperazotemie, oligurie, insuficienta renala, in constipatii si in enterocolite, tulburari circulatorii, hemoroizi, celulite si chiar si in obezitate.

Fara nici un risc terapeutic, puteti utiliza planta intreaga uscata, folosind 50 g la 1 litru apa sub forma de infuzie (2 minute), apoi lasata in repaus 10 minute. Se beau 3 cani pe zi, inainte de mesele principale.

Extern. Sucul de radacina proaspat se recomanda in verucoza. Decoctul de tulpini, frunze si butoni florali (10 g la 250 ml apa) se recomanda impotriva opacifierii cristalinului.

Ceea ce trebuie retinut este faptul ca, in salatele de primavara (Laptuci, Untisor etc.), este bine sa se includa si cateva frunze de Papadie.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii