Trimite unui prieten Printeaza pagina

Napii

Planta originara din bazinul mediteranean, este astazi folosita din ce in ce mai rar, fiind inlocuita cu alte legume mai productive si cu gust mai placut. De la napii se utilizeaza in special radacinile ingrosate, uneori si frunzele. A fost cultivat in Antichitate. Se intalneste uneori subspontan pe marginea drumurilor.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Contin 88% apa, iar continutul in proteine este scazut (1-1,6%); relativ mai bogat este continutul in hidrati de carbon (6%). Napii contin 8 mg% sodiu, 190 mg% potasiu, 40 mg% calciu, 25 mg% fosfor, 0,4 mg% fier, 14 microg% vitamina A, 0,05 mg% vitamina C. Energia este evaluata la 29 kcal pentru 100 g napi.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Proprietatile diuretice, la care se adauga cele de dizolvant uric, fac napii utili nu numai in cistite si litiaza urica, ci si in guta.

In medicina populara sunt mult apreciate proprietatile pectorale, in bronsite, tuse, angine.

Tot in completarea tratamentului intern, se recomanda pentru afectiuni respiratorii.

Extern. Napii au proprieti maturative, putandu-se folosi pentru furuncule si abcese.

Aplicatiile cu napi se recomanda in degeraturi si pentru completarea tratamentului gutei.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumati ca atare, in special ca depurativ-diuretic.

Infuzie diuretica cu o lingurita de pulbere de napi la 0,5 1 apa.

Decoct pectoral, preparat din 100 g napi taiati in felii la 1 litru apa sau lapte.

Gargara cu acelasi decoct.

Aplicatii in uz extern cu napi fierti, apoi masare usoara, pentru a-si lasa sucul.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii