Trimite unui prieten Printeaza pagina

Morcovul

Provine din selectia si ameliorarea Morcovului salbatic din bazinul mediteranean. In ultima perioada a crescut interesul pentru Morcov datorita cercetarilor privind utilizarea sucurilor de legume si fructe, cel de Morcov fiind de baza in acest sens, fie consumat singur, fie in amestec cu alte sucuri din plante. Unele studii merg pana la recomandarea sucului de Morcov ca preventive in boala canceroasa. Se recomanda ca morcovii sa nu se curete, ci numai sa se spele foarte bine.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Morcovii contin cca 80% apa. Continutul in proteine este de numai 1%, iar in hidrati de carbon de 6%. Contin 35 mg% sodiu, 235 mg% potasiu, 30 mg% calciu, 25 mg% fosfor, 1120 mg% vitamina A, 0,05 mg% vitamina B1, 0,05 mg% vitamina B2, 1 mg% niacin, cca 7 mg% vitamina C si mici cantitati de vitamina K, de magneziu, sulf, cupru si brom, precum si un ulei volatil, asparagina si daucarina.

Valoarea energetica este de 30 kcal la 100 g, din care cantitatea de energie resorbita este de 93%.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Morcovul este considerat un remediu de baza in numeroase afectiuni ale aparatului digestiv. El regleaza tranzitul intestinal, atat in constipatie cat si in diaree.

O actiune favorabila este cea din gastritele hiperacide, ulcerele gastroduodenale, chiar cu hemoragii.

Se recomanda, de asemenea, in tratamentul tuturor afectiunilor hepatice.

A doua grupa de recomandari se bazeaza pe actiunea diuretica.

Prin continutul sau de vitamine, in special A, B1, B2, C si K, Morcovul este un excelent vitaminizant, avand ca efect accelerarea cresterii la copii, marirea rezistentei la infectii, pastrarea rezistentei epiteliilor, marirea acuitatii vizuale.

Ajutand la regenerarea globulelor rosii, este si un remediu pentru anemii.

Asupra aparatului respirator, Morcovul actioneaza favorabil in bronsite cronice si astm.

Indeosebi sub forma de suc, Morcovul are o actiune depurativa, prin eliminarea masiva de toxine, fiind recomandat in dermatoze.

In gerontologie, consumul de morcovi are ca efect prevenirea imbatranirii si formarii ridurilor.

Extern. Prin proprietatile antihemoragice, analgezice si cicatrizante, Morcovul are efecte favorabile in rani, rani cu ulceratii, eczeme, degeraturi.

Cosmetica. Morcovul se utilizeaza pentru a da prospetime pielii si a combate petele, indeosebi cele care apar odata cu varsta.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumat ca atare
  • Suc obtinut la mixer, cate 100 ml dimineata devreme, ca diuretic, depurativ, antianemic in cataruri gastrointestinal
  • Supa din 500 g morcovi rasi sau taiati marunt, fierti 1/2 ora, preferabil 1/4 ora, la presiune; se paseaza si se completeaza pana la 1 litru cu apa fiarta
  • Masca cosmetica cu morcovi rasi simplu ori cu adaos de smantana sau lotionari zilnice ale tenului cu suc.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii