Trimite unui prieten Printeaza pagina

Maslinul

Cu silueta sa de o noblete aparte si cu un aspect deosebit de decorativ, Maslinul este un simbol al pacii si al intelepciunii, bucurandu-se de un adevarat cult din partea locuitorilor anticei Eliade. Maslinul este cultivat in regiunea mediteraneana, in Asia de Vest, in America Centrala si de Sud, in Africa de Sud si in Australia.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Maslinele proaspete contin pana la 75% apa, iar cele uscate aproape deloc. Proteinele sunt in propotie de 0,17-1% in maslinele crude, iar in cele uscate pana la 3%. In maslinele verzi, cantitatea de grasimi (ulei) este de 15%, iar in cele mature, uscate este de 58%. Sunt bogate in saruri minerale, potasiu (pana la 1 g%), calciu, fier, cupru, magneziu, sulf, fosfor, mangan etc. Sunt prezente vitaminele: A, B1, B2, C si E (8mg%).

Valoarea calorica este, pentru 100 g masline, de 224 kcal, iar pentru ulei 900 kcal.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Uleiul de masline, obtinut prin presare la rece, este in primul rand nutritiv, dar este util in afectiuni hepatice.

Este, de asemenea, util in insuficienta hepatica, in colici hepatice, precum si pentru eliminarea calculilor biliari.

Avand proprieti emoliente si formand o pelicula protectoare la suprafaja tubului digestiv, este utilizat in stari iritative sau cataruri stomacale si intestinale. Pentru ca aceasta pelicula impiedica absorbtia la nivelul intestinului, se recomanda si ca antidot contra unor otravuri.

In doze moderate, se manifesta ca un foarte bun laxativ.

Extern. In amestec cu albus de ou, este un remediu contra arsurilor.

Uleiul de masline calmeaza imediat durerile si ajuta la cicatrizare. Da bune rezultate in masaje ale gingiilor in parodontoza.

MOD DE INTREBUINTARE

Administrate ca atare, cate o lingura de supa dimineata devreme, eventual in amestec cu suc de legume sau fructe si, daca este posibil, sa se stea in repaus, culcat pe partea dreapta, 15-20 minute, in afectiuni hepatice, sau doze de 20-40 g pentru efectul laxative.

Pentru tratarea arsurilor, uleiul de masline se amesteca cu albus de ou si se unge locul afectat.

Pentru tratarea parodontozei se maseaza gingiile dupa badijonari cu tinctura de Propolis sau decocturi de plante care au un confinut bogat in taninuri, cu ulei de masline de 2-3 ori pe zi.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii