De o mare varietate, cu pielita verzuie si aproape transparenta, suav-galbui sau rosu imbujorate, merele sunt cele mai populare fructe autohtone si cele mai larg consumate. Pentru importantele si bine cunoscutele proprietati terapeutice pe care le are, un dicton, larg raspandit in mai toata Europa, spune: "Un mar pe zi, doctorul niciodata".
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Marul ca fruct contine, in functie de soi sau varietate, 83-93% apa.
S-au identificat pana in prezent zaharuri reducatoare (7-16%), celuloza (in coaja), zaharoza, pentozane (poliglucide), lignine, acizi organici liberi si combinati, pectine, materii grase, proteine, taninuri, saruri de Ca, Na, Fe, K, P si - in cantitati mai mici - Si, Al, Mg, Mn, S, Co etc.
Merele contin pe langa vitaminele A, B, C si vitamina PP in partea externa a fructului. De remarcat este faptul ca in coaja fructului se afla de doua ori mai mult acid pantotenic si de doua ori mai multa vitamina C decat in pulpa.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Principalele actiuni se manifesta asupra aparatului digestiv. Merele ajuta digestia, provocand o importanta crestere a secretiei salivare si gastrice.
Merele consumate cu coaja sunt usor laxative si absorbante ale toxinelor si microorganismelor la nivelul intestinului.
La copii, merele rase curatate de coaja - alaturi de morcovi - reprezinta un tratament eficace in diareile acute si cronice.
Actiunea diuretica a merelor este evidenta, dar mai importanta este eliminarea masiva pe aceasta cale a acidului uric, ceea ce le face utile nu numai in afectiunile renale ci si in diatezele urice (artritism, reumatism, guta).
Preventiv si curativ, ele au actiune favorabila in hipertensiunea arteriala, ceea ce, combinat cu proprietatea pe care o au de a micsora concentratia colesterolului in sange, justifica recomandarea lor in ateroscleroza.
Merele intra in dieta pentru combaterea obezitatii, iar in gerontologie sunt considerate utile in multe dintre neplacerile pe care le aduce cu sine varsta inaintata.
Asupra sistemului nervos au o actiune calmanta, considerandu-se ca un mar mancat seara, la culcare, usureaza somnul.
Extern. Medicina populara recomanda aplicatii calde de fructe fierte, in dureri de urechi.
Tot in medicina populara se considera utila aplicarea de tarate bine umectate cu decoct de mere concentrat si cald in zona splinei, contra inflamatiilor acesteia.
Cosmetica. Sucul merelor ajuta la tonifierea tesuturilor, masandu-se usor obrajii, sanul, abdomenul.
MOD DE INTREBUINTARE
Merele pot fi folosite ca atare, in cure de lunga durata, mergandu-se pana la 1 kg/zi, la batrani si bolnavi putandu-se da numai sucul. Pentru obezitate se recomanda "zile de mere", in care sa se con-sume cate 1 kg de mere pe zi, fara alimente.
Decocturi din mere uscate si bine manuite, o lingura la o cana, luandu-se 3-5 cani pe zi indulcite.
Mere rase, contra diareilor la copii (1/2 kg-1 kg pe zi, la cele 5 mese).
Decoct dintr-un mar taiat in bucatele in 1/2 1 apa, fiert la foc incet pana se reduce la jumatate. Se indulceste si se bea seara inainte de culcare.
Sirop laxativ si pectoral, indeosebi pentru copii, din suc de mere si zahar in parti egale. Se fierbe la foc incet pana la consistent siropoasa, luandu-se cate 2 linguri inainte de fiecare masa.
In hipertensiune, edeme cardiorenale, ateroscleroza, colesterolemie, preinfarct, se recomanda de unii autori cura lui Kempner, care duce la scaderea severa a colesterolului sangvin, reducerea valorii tensiunii arteriale, reducerea edemelor, merele avand un rol important. Intr-o prima faza (1-3 luni), o adevarata "faza de atac", se consuma numai 230-300 g orez fiert pe zi si mere (dupa gust), intr-o a doua faza, se introduc putin cate putin legume, carne, peste, cartofi si putina paine fara sare.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii