Cunoscute si utilizate inca din Antichitate, macesele detin cateva "recorduri absolute" in lumea fructelor. Astfel, ele contin de 4-16 ori mai multa vitamina C, de pilda, decat citricele, adevarate "etaloane" in acest domeniu. In ceea ce priveste vitamina A, macesele, de asemenea, nu au egal, depasind de 2 ori caisele (considerate a fi cele mai bogate in aceasta vitamina), de 10 ori afinele (si ele bogate) si de peste 20 de ori merele.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Pseudofructele de maces contin 0,20-0,80 g% vitamina C. Unele specii sau variatii de cultura conjin 2-5 g % vitamina C. Ele contin si acid dehidroascorbic, 2,50-6,50 mg % vitamina A si mici cantitati de vitamina B1 si B2, vitamina P si vitamina K, acid nicotinic, acid citric si malic, zahar invertit, taninuri, flavonoizi, ulei gras, ulei volatil si saruri minerale. Semintele (de fapt, fructele) contin vitamina E, ulei gras (cca 10%), ulei volatil, lecitina, zaharuri.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Compozitia chimica explica convingator utilizarea principala a maceselor ca un excelent tonic-vitaminizant, recomandat mai ales pentru convalescenti si copii, in cazurile de avitaminoze.
Datorita continutului in vitamina P, macesele au un rol in permeabilitatea si elasticitatea capilarelor, actionand pentru normalizarea circulatiei periferice, fiind utile, spre exemplu, in purpure.
In ce priveste aparatul digestiv, macesele sunt indicate in starile iritative ale intestinului (catar intestinal), in colite si in afectiuni hepatice.
Semintele sunt un diuretic deosebit de eficace, recomandat in curele de lunga durata, deoarece nu sunt iritante. Dupa unii autori, efectul ar fi atat de marcant incat ar duce chiar la eliminarea calculilor renali.
MOD DE INTREBUINTARE
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii