Trimite unui prieten Printeaza pagina

Lamaiul

Originar din India, cunoscut din cartile vedice sub numele de "nimbuka", Lamaiul a fost preluat de arabi care l-au botezat "limun", gasindu-si o a doua patrie in partea sudica a Mediteranei, patrunzand tarziu in Europa. Gama recomandarilor sale terapeutice este de-a dreptul impresionanta, uneori chiar exagerata, atat pentru pulpa fructului, pentru suc, cat si pentru coaja, in uz intern si extern, in cosmetic, pentru prepararea uleiului esential sau a acidului citric.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Lamaile contin 86-88% apa. Dintre acizii organici: acidul citric (6-8% in suc), acidul malic, citrat de calciu si de potasiu. Continutul in proteine este redus (0,5%), la fel ca si cel in hidrati de car-bon (5%). Sarurile minerale sunt reprezentate prin cele de sodiu (2 mg%), potasiu (95 mg%), calciu (7 mg%), fosfor (10 mg%), fier (0,3 mg%), iar sub forma de oligoelemente: Siliciu, Mangan, Cupru etc. Dintre vitamine, pe primul loc se situeaza vitamina C (40-50 mg la 100 g fructe), apoi vitaminele B1, B2, B3, A, E si PP.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. In trecutul indepartat, lipsa din alimentatie a vitaminei C, in special din cea a marinarilor, provoca o boala cunoscuta sub numele de scorbut. De aici si denumirea de "acid ascorbic" data pentru vitamina C. Aceasta vitamina joaca un rol important in vindecarea fracturilor prin fixarea calciului, in tulburari de circulate si in special in prevenirea fragilitatii capilarelor, in hemoragiile subcutanate si in hemoragiile gingiilor. Carenta in vitamina C duce la insuficiente ale glandelor corticosuprarenale, astfel incat consumul de lamaie mareste capacitatea de aparare a organismului in bolile infecioase.

Bactericide, lamaile pot fi utilizate in infectii digestive si respiratorii.

Efecte bune se obtin in tratarea afectiunilor hepatice, atat in refacerea tesutului hepatic (in hepatite si chiar in preciroza), ca si pentru calmarea crizelor acute hepatobiliare.

Contrar unor pareri raspandite ca ar mari aciditatea (prin continutul mare de acid citric si gustul sau acid) si deci ca ar fi contraindicata in hipoaciditate, ulcer gastric si duodenal, lamaia are o reactie bazica puternica, caci acidul citric este oxidat in cursul digestiei si prin reactiile din tubul digestiv se ajunge la carbonat si bicarbonat de calciu.

Prin aceasta, sunt alcalinizante gastrice in gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal.

Lamaile au multiple efecte si in afectiunile aparatului circulator. Destul de remarcabile sunt si proprietatile hipotensive.

In afectiunile vasculare, in special in cele ce afectaza membrele inferioare (varice, flebite), lamaile sunt un adjuvant util.

Prin stimularea hematopoezei, acestea sunt antianemice.

Diatezele urice (litiaza urica, artritismul, guta, reumatismul) sunt printre afectiunile care beneficiaza cel mai mult de aportul lamailor.

Ducand la scaderea glicemiei, lamaile pot intra prioritar in regimul diabeticilor. Ca remineralizante, ele se recomanda in special in tuberculoza.

Mai putin cunoscuta este actiunea antimigrenoasa a lamailor. In schimb, cunoastem cu totii efectul binefacator al acestora in maladiile febrile. Este o arma importanta contra obezitatii.

Extern. Sucul este printre cele mai bune remedii in afte, angina, amigdalita, in special la copii, ba chiar si in otite, rinite, sinuzite.

Prin efectul lor antiseptic si cicatrizant, lamaile se pot utiliza in plagi infectate, eruptii si furuncule, actionand si in calmarea intepaturilor de insecte. Tamponarea negilor si herpesurilor cu suc de lamaie da, de asemenea, rezultate pozitive. Se citeaza si utilizarea lor in degeraturi.

Cosmetica. Astringenta sucului il face util pentru porii dilatati si punctele negre care apar la tenurile grase.

Ca adaos in ultima apa de spalat pe par, da suplete si stralucire parului.

Pentru cosmetica mainilor, acestea se freaca cu felii de lamaie, care intaresc totodata unghiile casante.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumate ca atare sau ca limonada (mai ales in maladii febrile, ca racoritor)
  • Suc, in uz intern, pana la 200 g/zi, consumat cu miere sau adaugat in salate, ciorbe etc., iar in uz extern utilizat intr-o multitudine de forme; aplicatii cu suc ca atare sau diluat, in arsuri si plagi; tamponarea locului unde s-a produs inteparea de insecte cu vata imbibata in suc, procedeu recomandat si pentru oprirea hemoragiilor nazale; frectii ale portiunilor cu degeraturi; picurarea catorva picaturi in ureche (pentru otite), diluat 1:1 pe globul ocular (pentru blefarite) sau in narine, de mai multe on pe zi, pentru rinita si sinuzita.
  • Contra migrenelor se ia o ceasca de cafea in care se adauga o felie de lamaie stoarsa; totodata se pun comprese cu felii de lamaie pe frunte
  • Cura de lamaie se recomanda sa se inceapa cu o lamaie pe zi, crescand zilnic consumul cu cate inca una, pana se ajunge in ziua a zecea la 10 lamai (sub diverse forme: limonada, suc, in preparate culinare), apoi se descreste pana se ajunge din nou la o lamaie pe zi
  • Decoctie, pentru calmarea crizelor hepatobiliare: o lamaie stoarsa se taie in bucati mici si se fierbe in 300 ml apa, intr-un vas acoperit, timp de 20 de minute. Se strecoara, se indulceste si se adauga sucul stors
  • Macerat la rece dintr-o lamaie zdrobita, cat mai bogata in samburi (care sa fie bine maruntiti), timp de 2 ore, in apa cu miere. Se stoarce si se bea seara la culcare, fiind recomandat contra oxiurilor. Tot ca vermifug, 2 lingurite de samburi zdrobiti si miere, pe stomacul gol in fiecare dimineata, timp de 5-6 zile
  • Macerat la cald, dintr-o lamaie taiata felii si 2-3 flori de Musetel, ce se lasa peste noapte intr-o cana de apa; dimineata se strecoara si se bea
  • O sursa buna de calciu natural este coaja bine spalata si fiarta, apoi pisata, care se lasa la macerat o saptamana in sucul de la doua lamai. Se adauga miere, dupa gust. Se iau 3 lingurite pe zi
  • In afte, stomatite, amigdalite, fie tamponare cu o felie de lamaie, fie badijonari cu suc, fie se tin in gura cat mai multe felii de lamaie cu miere si apa
  • Gargara cu suc diluat, in angine
  • Otet medicinal din coaja de la 2 lamai macerate 8 zile in 200 ml otet; se strecoara si se fac badijonari de 2 ori pe zi, contra negilor
  • Masca in cosmetica pentru tenuri grase, din suc, la care se adauga un albus de ou batut.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii