Originara din America Centrala si de Sud, adusa de catre conchistadori, a fost considerata destula vreme o leguma vulgara. Abia la sfarsitul secolului al XVI-lea, botanistul Lonicer indica unele proprietati medicinale ale acestei legume.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Fasolea uscata are un continut ridicat de proteine (21%-25%), in hidrati de carbon (56%), in potasiu (1770 mg%), in calciu (195 mg%), in fosfor (420 mg%) si in fier (7 mg%). Continutul in vitamina A este remarcabil (250 micrograme%), in vitamina B1 de 0,5 mg%, in vitamina B2 de 0,4 mg%, in niacina de 3,4 mg%, iar in vitamina C de 20 mg%. Dintre microelemente, s-au identificat nichelul, cuprul si cobaltul. Valoarea energetica, bazata pe continutul ridicat in proteine si hidrocarburi, este de 328 kcal la 100 g seminte uscate, din care se resoarbe peste 80%.
Fasolea verde are un continut de cca 10 ori mai mic in proteine si hidrati de carbon, celelalte elemente fiind si ele mai reduse. Valoarea energetica este de 31 kcal la 100 g.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Ca toate celelalte leguminoase, fasolea-pastai este diuretica, utila nu numai in litiaza renala, oligurie, albuminurie, ci si in diateze urice (reumatism, guta). Datorita efectului diuretic-depurativ, sucul de pastai verzi (cca 100 ml/zi) este recomandat in acnee, inflamatii cutanate la copii si la adolescenti (acnee juvenila).
Fasolea verde este si un tonic hepatic si pancreatic, citandu-se unele efecte in scaderea glicemiei si recomandandu-se, deci, diabeticilor. Tecile de la pastaile uscate au fost experimentate atat pe animale de laborator cat si la om, dovedind reale proprietati hipoglicemiante, utile in diabet. Foarte interesante sunt proprietatile tonic-cardiace, recomandandu-se administrarea lor, ca medicament adjuvant, in pauza de digitalice.
Extern. Faina de Fasole are proprieti calmante, utile in eczeme. Ea actioneaza ca maturativ, ("de coacere") in abcese si panaritiu.
MOD DE INTREBUINTARE
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii