Trimite unui prieten Printeaza pagina

Dovlecelul

Dovlecelul, cunoscut si sub numele de Bostan, este originar probabil din Asia Mica, dupa alti autori, din America, iar dupa altii, din Africa.
In Europa a fost adus abia in Evul Mediu de catre turci. In scopuri medicinale sunt utilizate in special semintele.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Pulpa Dovlecelului contine 1% proteine, 4% hidrati de carbon, cantitati mici de grasimi, 1 mg% sodiu, 270 mg% potasiu, 15 mg% calciu, 30 mg% fosfor, 0,6 mg% fier, 230 ug% vitamina A, cate 0,05 mg% din vitaminele B1 si B2, 0,4 mg% niacina si cca 10 mg% vitamina C.

Semintele contin 35%-45% ulei gras, fitosterine, lecitina, zaharuri, rezine si enzime cu proprietati antihelmintice. Semintele Dovlecelului au avantajul ca nu sunt iritante, toxice si nu produc reactii adverse.

Continutul in fitosteroli liberi sau sub forma fixa (legata) este de cca 1%. Mai contin pigmenti clorofilici (clorofila b si feofitina). Pe langa sarurile rninerale mentionate, ca microelemente contin seleniu, zinc si mangan. Mai contin 30% pectine si cca 25-51% proteine. Uleiul gras este format in special din acizi grasi (palmitic, stearic, oleic si linoleic), precum si din tocoferolul alfa si beta, carotenoide.Diversitatea compozitiei uleiului gras este in functie de soiurile si varietatile de cultura.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Semintele de Dovlecel reprezinta un remediu antihelmintic cert, cu actiune deosebita asupra teniei si ascarizilor.

Semintele decojite sunt totodata calmante ale catarurilor intestinale si urinare, dar, mai ales, in ultima vreme, li se atribuie o actiune favorabila in inflamatii ale prostatei.

Pulpa dovleceilor tineri este usor diuretica si laxativa, recomandandu-se in regimul bolnavilor cu afectiuni intestinale si renale, la artritici si reumatici, dar si, in mod special, ca prim aliment solid dupa diete lichide. Un laxativ si mai eficace il constituie sucul. Se recomanda si in dieta diabeticilor si in afectiunile cardiace cronice.

Extern. Pulpa cruda este emolienta, cu utilitate in intepaturi, arsuri.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumat ca atare, in preparate culinare obisnuite sau dietetic
  • Suc (indeosebi pentru efectul laxativ)
  • Seminte (neprajite, nesarate) cojite si zdrobite, luate dimineata in priza unica 50-60 g pentru adulti, cca 20 g pentru copiii de varsta scolara si 10 g pentru cei mai mici, fie ca atare, fie cu miere
  • In prostatite, seminte decojite luate ca atare sau decoct cu o lingura la cana, bandu-se 2 cani pe zi, timp indelungat.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii