Trimite unui prieten Printeaza pagina

Castravetele

Originar din India de est si Himalaya, unde creste si astazi spontan, Castravetele este printre cele mai vechi plante de cultura. Daca in fitoterapie important sa este limitata, in schimb in cosmetica este unul dintre produsele naturale mult folosite.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fructul contine pana la 95% apa, cantitati reduse de proteine (0,70-1,1%), 1% hidrati de carbon, 6 mg% sodiu, 105 mg% potasiu, 11 mg% calciu, 15 mg% fosfor, 0,4 mg% fier, 21 ug% vitamina A, intre 0,01-0,02 mg% vitaminele B1si B2 si un procent mic de vitamina C. Valoarea energetica este foarte redusa: 7 kcal la 100 g.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Sucul de Castravete este diuretic-depurativ, deci este util in litiaza urica, guta, artritism. Se considera ca amestecul de suc de Castravete cu cel de Morcov si Ridiche ar fi cel mai puternic litotritic (cu actiune de maruntire a pietrelor).

In fitoterapia aparatului digestiv, Castravetele este usor laxativ, calmant al colicilor intestinale. Este greu digestibil.

Semintele sunt un remediu in calmarea tusei.

Extern. In aplicatii externe, Castravetele este antiinflamator in diverse iritatii ale pielii, calmand pruritul. Da rezultate bune in pecingine.

Cosmetica. Deosebit de importanta este actiunea Castravetelui pentru curatirea si catifelarea pielii, atat pentru tenul gras cu pori dilatati, cat si pentru cel uscat. Actiunea de catifelare a pielii este completata de cea de indepartare a ridurilor. Rezultate bune se obtin si in cazul pistruilor.

MOD DE INTREBUINTARE

  • Consumat ca atare
  • Suc, fie simplu, fie in combinatie cu cel de Morcov si Sfecla (sau Ridiche)
  • Decoctul preparat din o lingura de seminte la o cana are actiune expectoranta si calmanta. Se beau din acest decoct 2 cani pe zi
  • Aplicatii cu felii de castraveti, atat in dermatoze, cat si contra ridurilor
  • Lotionari ale tenului cu suc de castraveti (numit si "lapte de Castravete") in apa calda - pentru tenuri grase
  • Lotionari cu suc de castraveti in amestec cu ulei de migdale, pentru tenuri uscate
  • Lotionari cu lapte, in care se macereaza felii de castraveti.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii