Originar din India de est si Himalaya, unde creste si astazi spontan, Castravetele este printre cele mai vechi plante de cultura. Daca in fitoterapie important sa este limitata, in schimb in cosmetica este unul dintre produsele naturale mult folosite.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Fructul contine pana la 95% apa, cantitati reduse de proteine (0,70-1,1%), 1% hidrati de carbon, 6 mg% sodiu, 105 mg% potasiu, 11 mg% calciu, 15 mg% fosfor, 0,4 mg% fier, 21 ug% vitamina A, intre 0,01-0,02 mg% vitaminele B1si B2 si un procent mic de vitamina C. Valoarea energetica este foarte redusa: 7 kcal la 100 g.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Sucul de Castravete este diuretic-depurativ, deci este util in litiaza urica, guta, artritism. Se considera ca amestecul de suc de Castravete cu cel de Morcov si Ridiche ar fi cel mai puternic litotritic (cu actiune de maruntire a pietrelor).
In fitoterapia aparatului digestiv, Castravetele este usor laxativ, calmant al colicilor intestinale. Este greu digestibil.
Semintele sunt un remediu in calmarea tusei.
Extern. In aplicatii externe, Castravetele este antiinflamator in diverse iritatii ale pielii, calmand pruritul. Da rezultate bune in pecingine.
Cosmetica. Deosebit de importanta este actiunea Castravetelui pentru curatirea si catifelarea pielii, atat pentru tenul gras cu pori dilatati, cat si pentru cel uscat. Actiunea de catifelare a pielii este completata de cea de indepartare a ridurilor. Rezultate bune se obtin si in cazul pistruilor.
MOD DE INTREBUINTARE
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii