La noi Castanul este intalnit in zona Baia Mare, in depresiunile Tismana, Polovraci din Subcarpatii Olteniei. Longevitatea Castanului depaseste 1000 ani.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Castanele fara coaja contin cca 52% apa, 2,6% ulei, 4% proteine, cca 40% hidrati de carbon, saruri de potasiu in cantitati apreciabile, fier, magneziu, mangan, cupru, zinc, cantitati reduse de sodiu, calciu, vitaminele B1 si B2 si cantitati destul de mari de vitamina C (cca 50 mg%). Valoarea in kilocalorii este de 220 kcal la 100 g castane.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. Bogate in tanine, castanele sunt un remediu pentru diareile benigne si dizenterie. Ele sunt tonice stomahice, stimuland digestia, precum si antiseptice ale tubului digestiv. Se recomanda in alimentatia celor ce sufera de afectiuni cardiovasculare si renale, datorita continutului redus in sodiu. Castanele se recomanda, de asemenea, celor cu predispozitie la varice si hemoroizi.
Valoarea lor nutritiva le confera proprietati energizante si remineralizante in asteniile fizice si intelectuale. Se recomanda in special copiilor si celor in varsta.
Extern. In medicina populara, decoctul de castane se foloseste contra degeraturilor sub forma de bai locale sau cataplasme.
MOD DE INTREBUINTARE
Decoct din 15-20 g la un litru, lasandu-se in clocot numai 2-5 minute, dupa care se lasa la infuzat inca un sfert de ora; se beau 2-3 cani pe zi.
Sub forma de pireu de castane coapte sau fierte, dupa masa de pranz si seara.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii