Trimite unui prieten Printeaza pagina

Caisul

Originar din China, Caisul are fructe foarte nutritive, parfumate, bogate in vitamine: Proprietatile medicinale sunt reduse. Are o mare arie de raspandire, incepand din Asia Centrala pana in nordul Chinei, din Manciuria pana in Caucaz. Este cultivat in Europa si America.

PRINCIPALII CONSTITUENTI

Fructele proaspete contin cca 85% apa, 0,8% proteine, grasimi, 10-13% levuloza si glucoza, un tip de carotenoide, saruri de Na, K (250 mg%), Ca, P, Fe, iar ca microelemente: cobalt, fier, brom, magneziu, vitamina A in cantitati apreciabile (250 mg%), vitamina B1, B2, niacin si cca 8 mg% vitamina C.

Proaspete, au o valoare energetica de 49-50 kcal la 100 g fructe, iar in stare uscata de 306 kcal.

RECOMANDARI TERAPEUTICE

Intern. Recomandarile terapeutice se bazeaza in special pe faptul ca este un fruct foarte nutritiv, cu aport mare de vitamine si foarte digestibil. Este recomandat pentru dispeptici, convalescenti, anemici.

Fiind si tonice nervoase, caisele pot fi consumate prioritar in astenii, stari depresive, nevroze si insomnii.

Actiunea asupra tranzitului intestinal este paradoxala. Astfel, in timp ce fructele proaspete sunt astringente, antidiareice, cele uscate sunt usor laxative.

Cosmetica. Caisele constituie un tonifiant al tenului normal.

MOD DE INTREBUINTARE

Consumate ca atare sau ca suc, compot, fructe uscate.

In cosmetica, masti cu caise zdrobite sau lotionari cu suc.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii