Este originar din America de Sud si Centrala. Cel mai important, din punct de vedere medical, este Ardeiul iute, cunoscandu-se faptul ca Szent Gyorgy a fost rasplatit cu un premiu Nobel pentru obtinerea pentru prima data a vitaminei C tocmai din Ardeiul iute.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Continutul in protide este redus (1%), iar in hidrocarbonate este de cca 4%. Dintre glucide, in functie de soi sau de varietate, ardeii contin glucoza (7,33% s.p.), fructoza (1,99% s.p.), zaharoza (0,34% s.p.), amidon (1,78% s.p.). Continutul in lipide este de 0,33%, iar in carotenoide de 127-284 mg/kg. Contine mici cantitati de sodiu (2 mg%), 165 mg% potasiu, 9 mg% calciu, 20 mg% fosfor si 0,6 mg% fier, iar dintre microelemente sunt prezente Mn, Cu, Co. Continutul in vitamina C este remarcabil, cca 150 mg%, in vitaminele B1 si B2 cate 0,05 mg%, iar in vitamina A 230 mg%.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Intern. In afara de proprietatile vitaminizante comune tuturor varietatilor de Ardei, celelalte utilizari se datoreaza proprietatilor iritante ale Ardeiului iute. Prin acestea este un excitant digestiv, util in dispepsii atone, insa reversul este contraindicatia pentru gastrite, ulcere, hemoroizi, stari digestive - afectiuni pe care le agraveaza.
Foarte interesanta este recomandarea pentru persoanele care vor sa se dezobisnuiasca de consumul bauturilor alcoolice, tinctura de Ardei iute putand fi recomandata in cure de dezalcoolizare, cand apare "nevoia" de a bea.
Extern. Ardeiul iute, datorita proprietatilor iritante, este revulsiv, fiind recomandat in lumbago, algii reumatice, crampe musculare, entorse. Tot prin efectul stimulant se recomanda in oboseala corzilor vocale. Se citeaza si utilizarea in angine.
Cosmetica. Ca energic tonic capilar, recomandarea tincturii de Ardei iute se bazeaza pe faptul ca, prin efectul revulsiv, circulatia sangvina in zona este stimulata, provocandu-se o irigare mai buna, deci o troficitate crescuta la nivelul radacinii firului de par.
MOD DE INTREBUINTARE
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii