Specie originara din zona mediteraneana. Sunt cunoscute inca din vechime, fiind cultivate de catre greci, romani si egipteni.
Se consuma frunzele groase, carnoase, dispuse in rozeta, etiolate (cultivate la intuneric). In afara proprietatilor alimentare, andivele au si unele proprietati medicinale.
PRINCIPALII CONSTITUENTI
Andivele contin aminoacizi esentiali, proteine, grasimi, amidon, o substanta amara, hidrocarbonate, saruri de sodiu, potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, cupru, fosfati etc. Dintre vitamine sunt prezente vitaminele B1, B2, C, K si P.
RECOMANDARI TERAPEUTICE
Destul de amare, Andivele stimuleaza apetitul, fiind tonic-aperitive. Ele sunt totodata diuretic-depurative, usor laxative, vermifuge. Se recomanda in anorexie, in insuficienta biliara, in atonii gastrice si digestive, si ca remineralizant.
MOD DE INTREBUINTARE
Consumate ca atare, in salate de cruditati.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii