Arbust raspandit pe suprafete intinse (afinisuri) in zona montana din tara noastra, introdus experimental si in cultura. PRINCIPALII CONSTITUENTI Fructele de Afin contin cca 86% apa. Continutul in proteine este relativ redus (0,6%), iar acizii organici sun ...
Ambele specii se intalnesc sporadic in paduri, tufisuri, lacuri stancoase, din regiunea de munte pana in cea subalpina. Se cultiva sub numeroase forme si varietati pentru fructele lor. PRINCIPALII CONSTITUENTI Fructele ambelor specii contin intre 88-93% apa. Agr ...
Arbust formand tufarisuri intinse, in poieni, paduri, de la campie pana la etajul montan mijlociu. Se cultiva numeroase varietati cu fructele ameliorate. PRINCIPALII CONSTITUENTI Alunele au un continut redus de apa, cca 3,5%, in schimb sunt foarte bogate in ule ...
Originar din America tropicala, in prezent se cultiva in toate regiunile calde si in unele sere din zonele temperate. Fructul de Ananas contine 83-84% apa, 0,5% proteine, cca 14% hidrati de carbon, 0,67% acizi organici, bromelina, acid cinamic, beta-cumaric, feru ...
Specie originara din zona mediteraneana. Sunt cunoscute inca din vechime, fiind cultivate de catre greci, romani si egipteni. Se consuma frunzele groase, carnoase, dispuse in rozeta, etiolate (cultivate la intuneric). In afara proprietatilor alimentare, andive ...
Specie erbacee originara din America de Sud. Fructele sunt estrem de nutritive, iar proprietatile medicinal sunt moderate. PRINCIPALII CONSTITUENTI Contin apa 3,5-6,5%, proteine 24-30% si grasimi 45-52%. Hidratii de carbon sunt in proportie de 18%. Aceste compon ...
Este originar din America de Sud si Centrala. Cel mai important, din punct de vedere medical, este Ardeiul iute, cunoscandu-se faptul ca Szent Gyorgy a fost rasplatit cu un premiu Nobel pentru obtinerea pentru prima data a vitaminei C tocmai din Ardeiul iute. PRI ...
Asmatuiul este o specie eurasiatica, cunoscuta doar in nordul Moldovei si Ardealului, unde se cultiva pe suprafete reduse si unde creste si spontan. PRINCIPALII CONSTITUENTI Frunzele contin cca 0,03 ulei volatil, compus in principal din izoanetol, substant ...
Bamele sunt binecunoscute inca din Egiptul antic. Se folosesc capsulele verzi. In prezent sunt cultivate pe scara redusa si la noi, in zonele sudice ale tarii. PRINCIPALII CONSTITUENTI Cu cantitati mai reduse in proteine si hidrati de carbon decat celelalte ...
Este o planta anuala cu crestere impresionanta. Are inaltimea de peste 30 m, iar frunzele ajung la lungimi care depasesc 2,5 m. Este semnificativ faptul ca, in ceea ce priveste continutul in glucide, fructele Bananierului inregistreaza cresteri semnificative in ...
Planta originara din bazinul mediteranean, Bobul a avut intotdeauna reputatia de diuretic. Este putin cultivat astazi in tara noastra, fiind mai sensibil la boli si daunatori. PRINCIPALII CONSTITUENTI Contine proteine si hidrati de carbon in cantitati aprec ...
Originar din China, Caisul are fructe foarte nutritive, parfumate, bogate in vitamine: Proprietatile medicinale sunt reduse. Are o mare arie de raspandire, incepand din Asia Centrala pana in nordul Chinei, din Manciuria pana in Caucaz. Este cultivat in Europa si A ...
A fost adus din Lumea Noua de catre conchistadori. Era baza alimentatiei incasilor. Cartoful se cultiva astazi pe scara larga, cu numeroase soiuri, in special in zona temperata. Tuberculii, alaturi de marea lor valoare nutritiva, au si unele proprietati medicinale ...
La noi Castanul este intalnit in zona Baia Mare, in depresiunile Tismana, Polovraci din Subcarpatii Olteniei. Longevitatea Castanului depaseste 1000 ani. PRINCIPALII CONSTITUENTI Castanele fara coaja contin cca 52% apa, 2,6% ulei, 4% proteine, cca 40% hidrati de ...
Originar din India de est si Himalaya, unde creste si astazi spontan, Castravetele este printre cele mai vechi plante de cultura. Daca in fitoterapie important sa este limitata, in schimb in cosmetica este unul dintre produsele naturale mult folosite. PRINCIPALII ...
La sfarsitul verii si pana toamna tarziu, calatorul poate deslusi pe povarnisurile Vaii Prahova, Teleajenului si Trotusului, pe dealurile Buzaului si practic in tot lantul subcarpatic, ba chiar si in Delta, ciorchinii portocalii ai Catinei. PRINCIPALII CONSTITUE ...
Cultivata inca cu 5000-6000 de ani inaintea erei noastre pe valea Nilului, provine din forme salbatice originare din centrul Asiei si Asia Mica. Se utilizeaza bulbul, cu o multitudine de recomandari medicale, atat in uz intern, cat si in uz extern. Este contraindi ...
Originare din Asia Mica. Au fost aduse in Europa de catre Luculus, vestitul gurmand al Romei antice, dupa victoria sa asupra lui Mitridate, regele Pontului. PRINCIPALII CONSTITUENTI Ciresele si visinele au pana la 90% apa. Dintre zaharuri, contin in special lev ...
Arbust montan cultivat din ce in ce mai mult in gradina sau pe suprafete compacte, Coacazul este cunoscut de mult pentru proprietatile terapeutice ale fructelor sale. Cercetari recente i-au confirmat si fundamentat din punct de vedere fitochimic si farmacodinamic ...
Are proprieti similare cu Varza. Sub aspect alimentar, prezinta avantajul ca are un continut mai scazut in celuloza. Compozitia chimica este asemanatoare Verzei, diferind doar cantitativ. In stare proaspata, Conopida contine 90-94 % apa, 2,2-2,8 g % proteine, 0,3 g % l ...
Palmier exotic cu port arborescent, raspandit in zona tropicala, subtropicala sau chiar mediteraneana (Algeria, Tunisia). Curmalele - fructele Palmiernlui - au fost numite "hrana pamantului". PRINCIPALII CONSTITUENTI Apa 24-33%, proteine 2%, hidrati de carbon ...
Originar din America, Dovleacul turcesc, cunoscut si sub denumirea de Bostan moldovenesc, Dovleac alb sau Dudaie, este frecvent cultivat in toate regiunile tarii in scopuri alimentare sau ca furaj. PRINCIPALII CONSTITUENTI Are o compozitie asemanatoare cu Dovle ...
Dovlecelul, cunoscut si sub numele de Bostan, este originar probabil din Asia Mica, dupa alti autori, din America, iar dupa altii, din Africa. In Europa a fost adus abia in Evul Mediu de catre turci. In scopuri medicinale sunt utilizate in special semintele. PR ...
Originara din America Centrala si de Sud, adusa de catre conchistadori, a fost considerata destula vreme o leguma vulgara. Abia la sfarsitul secolului al XVI-lea, botanistul Lonicer indica unele proprietati medicinale ale acestei legume. PRINCIPALII CONSTITUENTI ...
Fraga si capsuna nu sunt fructe propriu-zise, ele rezulta din ingrosarea receptaculului floral care devine carnos si include numeroase seminte mici numite nucule. PRINCIPALII CONSTITUENTI Fraga si capsuna contin cca 89% apa. Continutul in proteine este relativ r ...
Bogat vitaminizante, fructele sale au recomandari comune cu ale lamailor si portocalelor. Datorita gustului amarui, grapefruitul este un tonic amar, foarte util pentru copiii debili, cu lipsa de pofta de mancare. Contine 0,5% proteine, 4% acizi organici, 7% hidrati de ...
Dupa foarte multi cercetatori, centrul de origine este situat in Asia Centrala si Orientul Apropiat. In Romania se cultiva de peste 2500 ani. PRINCIPALII CONSTITUENTI Boabele de Grau (cariopsele) contin, in functie de soi, 8-24% proteine, substante extractive ne ...
Gulia este bine cunoscuta din Antichitatea greaca si romana. Este provenita originara din zona mediteraneana. PRINCIPALII CONSTITUENTI Gulia contine cca 89% apa, 1,8-2,5% protide, 5,9% glucide, 0,2% grasimi, 1,7% celuloza. Mai contine mici cantitati de prov ...
Gutuiul, originar din insula Creta si Asia de Sud-Vest, era foarte raspandit in jurul anticului Sidon, oras infloritor al Feniciei. In Grecia antica, gutuile erau considerate fructele zeitei Venus, tinerele casatorite trebuind sa guste din ele inainte de a pasi pr ...
Se utilizeaza radacinile, care au proprietati stimulente. Depasind dozele moderate sau medii, se ajunge la efecte nedorite, iritatii ale parenchimului rinichilor, ale mucoasei gastro-intestinale si ale sistemului nervos. Hreanul este contraindicat pentru cei sufer ...
Fiind cultivat aproape pe tot globul de multe secole, originea lui certa nu este cunoscuta. Inul si produsele lui (fibre, seminte, ulei) provin in prezent din Europa, Ar-gentina, Maroc, Turcia, India si alte tari. PRINCIPALII CONSTITUENTI Semintele contin 30-45% ...
Originar din India, cunoscut din cartile vedice sub numele de "nimbuka", Lamaiul a fost preluat de arabi care l-au botezat "limun", gasindu-si o a doua patrie in partea sudica a Mediteranei, patrunzand tarziu in Europa. Gama recomandarilor sale terapeutice este de ...
Leusteanul este originar din bazinul mediteranean, unde se intalneste si azi in stare salbatica. Era cultivat inca din vremea romanilor. Pentru proprietatile lor condimentare sunt intrebuintate frunzele. Insa in scop medicinal - in afara de acestea - sunt recoman ...
Planta asiatica, cunoscuta inca din Antichitate in Europa. Este cultivata pe suprafete mai restranse astazi in tara noastra, desi are o valoare nutritiva remarcabila. RECOMANDARI TERAPEUTICE Intern. Planta energizanta, ea este un reconstituent in stari de casexi ...
Specie euroasiatica, cu mare vechime in cultura originara din Asia Centrala si Siberia. RECOMANDARI TERAPEUTICE Ca si Spanacul, este o planta diuretic-depurativa, remineralizanta si vitaminizanta, avand recomandari terapeutice asemanatoare. MOD DE INTREBUINTAR ...
Cunoscute si utilizate inca din Antichitate, macesele detin cateva "recorduri absolute" in lumea fructelor. Astfel, ele contin de 4-16 ori mai multa vitamina C, de pilda, decat citricele, adevarate "etaloane" in acest domeniu. In ceea ce priveste vitamina A, maces ...
Specii perene foarte inrudite, care se gasesc si in flora spontana, cu recomandari terapeutice reduse. PRINCIPALII CONSTUENTI Ambele specii contin cca 1% acid oxalic, grasimi in cantitati reduse, emodine si acid crizofaic (care explica actiunea laxativa), acid ...
Originar din China, Mandarinul are fructe foarte asemanatoare cu Portocalul, ca gust si compozitie chimica. Ca atare si recomandarile terapeutice sunt similare, in plus - datorita continutului ridicat in brom - manifesta si proprietati sedative. ...
In tarile de origine (ecuatoriale si tropicale) se cultiva in prezent peste 300 de varietati pentru fructele gustoase, mult apreciate atat pe plan local, cat si pentru export. In India, Malaezia, Indochina si alte tari si zone, arborele de Mango este considerat si ca pl ...
Originar din nordul Mediteranei, Mararul este mentionat ca "planta cu efecte vindecatoare". PRINCIPALII CONSTITUENTI In functie de partea de planta, continutul in ulei volatil este cuprins intre 2,5-4% (in frunze si ramurile tinere) si 3-6% in fruct. Mararul con ...
De o mare varietate, cu pielita verzuie si aproape transparenta, suav-galbui sau rosu imbujorate, merele sunt cele mai populare fructe autohtone si cele mai larg consumate. Pentru importantele si bine cunoscutele proprietati terapeutice pe care le are, un dicton, ...
Cu silueta sa de o noblete aparte si cu un aspect deosebit de decorativ, Maslinul este un simbol al pacii si al intelepciunii, bucurandu-se de un adevarat cult din partea locuitorilor anticei Eliade. Maslinul este cultivat in regiunea mediteraneana, in Asia de Ves ...
Este una din cele mai cunoscute si mai larg cultivate inca din Antichitate. Recomandarile fitoterapeutice sunt minore. PRINCIPALII CONSTITUENTI Mazarea uscata contine 22% proteine, 1% grasimi, 59% hidrati de carbon, 30 mg% sodiu, 915 mg% potasiu, 45 mg% calciu, ...
Migdalele reprezinta una dintre acele seminte la care proprietatile nutritive se impletesc cu cele terapeutice. De la Migdal se folosesc semintele (samburii), atat de la varietatea dulce, cat si de la cea amara. Numai varietatea dulce este comestibila. Cea amara a ...
Provine din selectia si ameliorarea Morcovului salbatic din bazinul mediteranean. In ultima perioada a crescut interesul pentru Morcov datorita cercetarilor privind utilizarea sucurilor de legume si fructe, cel de Morcov fiind de baza in acest sens, fie consumat s ...
Cultivat astazi cu totul sporadic, Mosmonul a fost bine cunoscut in Antichitate, Iulius Cezar aducandu-l in Italia dupa vestita sa campanie din Galia. La noi in tara este semnalat la Deva, Hunedoara, Craiova, Pitesti, Iasi etc. PRINCIPALII CONSTITUENTI Cu un pro ...
Este un binecunoscut si raspandit arbust din regiunile deluroase, de la marginea padurilor, rarisuri, pana in zona superioara. PRINCIPALII CONSTITUENTI Murele contin cca 84% apa, 1,2% proteine, 1% acizi organici, 9% hidrati de carbon (zaharuri 3,48% pana la 6%), ...
Planta originara din bazinul mediteranean, este astazi folosita din ce in ce mai rar, fiind inlocuita cu alte legume mai productive si cu gust mai placut. De la napii se utilizeaza in special radacinile ingrosate, uneori si frunzele. A fost cultivat in Antichitate ...
Cunoscut si sub denumirea de Hrenita, Creson, Brancuta de apa sau Frunza voinicului, Nasturelul este o planta caracteristica izvoarelor si paraielor limpezi. Este una din cele sapte feluri folosite la masa rituala a Pastelui evreiesc. PRINCIPALIl CONSTITUENTI ...
Nautul este originar din bazinul mediteranean, cultivat de multa vreme. La noi este cultivat pe suprafete mai reduse, citandu-se unele proprietati medicinale pentru seminte. PRINCIPALII CONSTITUENTI Nautul contine proteine (18-30%), lipide, hidrati de carbon, am ...
Adus din Persia de catre romani in primele secole ale erei noastre, ajuns simbol al vietii si al fecunditatii, Nucul a gasit conditii favorabile de dezvoltare in tara noastra. Nucile au o valoare biologica foarte ridicata - sub raport energetic, plastic, favori ...
Creste spontan in intreaga Europa, in India, in China, in America, in Africa de Nord si in Iran. In tara noastra este una dintre cele mai comune specii, incepand din campie si pana in zona montana superioara. Partile aeriene ale plantei recoltate in timpul inflo ...
Avand ca origine Parul Salbatic, Parul de cultura are o veche istorie, fiind cultivat in special in Asia Centrala din vremuri stravechi. S-a raspandit treptat spre vest, iar in Evul Mediu era deja prezent si in Europa. Desi inrudit cu Marul, digestibilitatea si va ...
Mai putin utilizat, Pastarnacul isi are originea in zona mediteraneana. Efectele terapeutice sunt moderate, deoarece se consuma in cantitati reduse, numai ca adaos. In schimb, proprietatile nutritive sunt remarcabile. PRINCIPALII CONSTITUENTI Pastarnacul are o c ...
Relativ tarziu introduse in cultura (sec. al XV-lea), provenind din India, China si Birmania, unde cresc in stare salbatica, Patlagelele vinete sunt mult apreciate pentru valoarea lor culinara, insa se digera mai greu, fiind mai putin recomandate sau chiar contrai ...
Patrunjelul este originar de pe litoralul mediteranean. In afara radacinilor, se utilizeaza in fitoterapie atat frunzele, cat si semintele. PRINCIPALII CONSTITUENTI Continutul in ulei volatil in partile aeriene este de cca 0,3%, dar in seminte este mult mai mar ...
Parfumatul Pepene galben, fara a avea o valoare terapeutica deosebita care sa-l faca sa fie recomandat in vreo afectiune, are unele proprietati favorabile in cura de fructe de sezon. Originar din Asia Centrala si Estica si Arabia tropicala, era cunoscut din Antich ...
Pepenele verde, Lubenifa sau Harbuzul sunt specii originare din Asia de sud-vest si Africa de nord-vest. La noi se cultiva 4-5 soiuri, in special in regiunile calde ale tarii. PRINCIPALII CONSTITUENTI Miezul Pepenelui verde contine peste 95% apa, 0,3% proteine, ...
Piersicul a fost adus in Imperiul Roman din Persia, de unde ii vine si denumirea Latina, insa aceasta n-a fost decat o halt ape drumul raspandirii sale, originea trebuind s-o cautam in China, cu peste 4 milenii in urma. Fructele sunt foarte digestibile, insa propr ...
Arbore originar din China si India, adus in Europa in perioada cruciadelor si raspandit in special in zona mediterana. La fel ca si Lamaiul, este o specie pretentioasa fata de temperatura, sol si umiditate. Se dezvolta bine chiar la temperaturi de +8-10 grade C, i ...
Primavara, prin tufarisuri, pe coline sau in viroage, la marginea padurilor, a cailor ferate, de la campie si pana la munte, se intinde podoaba florilor arbustilor de Porumbar. PRINCIPALII CONSTITUENTI Florile de Porumbar contin flavonoizi, acizi organici, quer ...
Originar din bazinul mediteranean, a fost bine cunoscut inca din Antichitate. In Romania se cultiva pe mari suprafete, in special in sudul si estul tarii, mai putin in Ardeal, Banat si Crisana. PRINCIPALII CONSTITUENTI Prazul contine 87-90% apa, 52% protein ...
Prunul, originar din Persia si Caucazul de Est, a fost adus in Europa de catre romani. Avand o valoare nutritive ridicata, el are proprietati terapeutice recunoscute inca din Antichitate. Pe langa fructele gustoase pe care le da, Prunul este si un bun fixator ...
Caravanele aduceau din indepartata China, atat in Antichitatea greco-romana, cat si mai tarziu, in Evul Mediu, Reventul - foarte cautat pentru proprietatile sale medicinale. PRINCIPALII CONSTITUENTI Contin numerosi acizi organici (citric, oxalic, malic, lac ...
In mitologie, zeului Apollo i se atribuia afirmatia potrivit careia, daca guliile merita greutatea lor in plumb, iar sfeclele greutatea lor in argint, ridichile ar merita desigur greutatea lor in aur, fapt care atesta importanta pe care o dadeau anticii acestei le ...
Arbust originar din Persia si Mesopotamia, introdus in Europa de cartaginezi, se cultiva in toate regiunile mediteraneene. In trecut se utiliza foarte mult ca planta medicinala, folosindu-se scoarta de pe radacini sau de pe ramuri, in combaterea parazitilor intestinal ...
Specie euroasiatica, cunoscuta de multa vreme in cultura si apreciata in mod deosebit de romani, isi are originea in Salata salbatica care creste si in tara noastra. PRINCIPALII CONSTITUENTI Salata verde de cultura contine: 1%-1,4% proteine, urme de substante g ...
Avand originea intr-o specie spontana din bazinul mediteranean , Sfecla rosie s-a cultivat inca din sec. II - III ale erei noastre. PRINCIPALII CONSTITUENTI Continutul in proteine este de 1-1,8%, cca 6% hidrati de carbon, cca 60 mg% sodiu, 260 mg% potasiu, 25 m ...
Smochinul este bine cunoscut si apreciat inca din Antichitate. Egiptenii il considerau medicament, Biblia il evoca adesea si este pomenit si de Horatiu. PRINCIPALII CONSTITUENTI Fructele proaspete coapte contin pana la 84% apa, iar cele uscate aproape deloc. Con ...
Arbustul atat de comun din campie pana in zona de munte, inflorind abundent de la sfarsitul lui mai pana la mijlocul luni iunie, este o planta cu proprieti atat medicinale cat si alimentare. PRINCIPALII CONSTITUENTI Fructele coapte contin 80-95% apa, rutozid, iz ...
Specie originara din China si Japonia. Soia este tot mai raspandita in special ca planta utilizata in industria uleiului, ca si in alte ramuri ale industriei alimentare si chiar in fitoterapie. PRINCIPALII CONSTITUENTI Faina de soia integrala este foarte bogata ...
Introdus in Europa din Persia pe doua cai, prin arabi in Spania si prin cruciati, Spanacul era la mare pret la arabi, care il considerau "printul legumelor". A fost introdus in cultura inca din secolul al IV-lea. In tara noastra exista doua anotimpuri de productie ...
Este o leguma originara din Extremul Orient, insa creste si azi spontan in paduri, in locuri umede din Europa, Asia si Africa. PRINCIPALII CONSTITUENTI Cantitatea de apa variaza intre 92-95%, iar cea de proteine intre 1,5-1,7%, grasimile fiind doar in proportie ...
Este o planta anuala erbacee, mult cultivate in regiunile tropicale si mediteraneene. PRINCIPALII CONSTITUENTI Semintele contin substante grase (48-65%), substante proteice (24%), substante extractive neazotate (14-18%), vitaminele B, D, E, F. Uleiul este f ...
Planta originara din Mongolia si Siberia centrala. Se utilizeaza frunzele. PRINCIPALII CONSTITUENTI Tarhonul contine in frunze si in ramurelele tinere intre 0,1-0,4% ulei volatil format in proportie de 60-70% din metilchavicol. Contine, de asemenea, taninuri, ...
Aceasta leguma, ce-si are originea in Telina salbatica din bazinul mediteranean, a fost cunoscuta pentru proprietatile sale medicinale inca din Antichitate. De la aceasta interesanta legume, cu o paleta de recomandari terapeutice surprinzator de bogata, se utilize ...
Planta este originara din Peru, unde era cultivate in gradinile aztecilor, iar numele ei a ramas nealterat: "tomata". Sub denumirea de "mere peruviene", tomatele aduse de conchistadori in Europa au fost primate cu reserve, fiind folosite la inceput ca plante ornam ...
Specie raspandita in Europa, Caucaz, Siberia de vest si in Asia Centrala. La noi este comuna in intreaga tara si creste pe sol umed in paduri, tufisuri, livezi, parcuri si gradini, de la ses pana la munte. Se mai numeste Grausor. Frunzele contin saruri minerale, prote ...
Atat Urzica mare cat si Urzica mica sunt specii raspandite aproape pe intreg globul terestru. Este cunoscuta de multa vreme, inca din Antichitate, ca planta textila, alimentara si medicinal. PRINCIPALII CONSTITUENTI Urzica contine proteine, substante de natura ...
Originar din stepele Asiei Centrale, Usturoiul este printre legumele cele mai vechi in cultura (cu cca 5000-6000 ani inaintea erei noastre). In Egipt se citeaza utilizarea Usturoiului in hrana lucratorilor ce ridicau piramidele de la Gizeh. Autorii greci, in frunt ...
Planta cultivata de mai bine de 7 milenii in Europa, Varza a fost apreciata pentru proprietatile terapeutice. Dintre varietatile de Varza, cele mai importante din punct de vedere medicinal sunt urmatoarele: Varza alba, Varza rosie, Varza de Bruxelles. PRINCIPALIl ...
Planta cu mare raspandire si importanta nutritionala. PRINCIPALII CONSTITUENTI Continutul in apa al pulpei de strugure este de 72-73%, zaharuri fermentescibile 22%, acid tartric liber 0,29%, alti acizi organici 0,30-0,35%, proteine 0,7%, hidrati de carbon 16%, s ...
Arbust fin-ghimpos in partea inferioara, foarte mult intalnit in taieturile de paduri din zona de deal si de munte, introdus sporadic si in cultura. Zmeurul este cunoscut pentru proprietatile sale nutritive inca din timpurile palustre ale omului primitiv, langa lo ...
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii