Apendicectomia este operatia de indepartare a apendicelui. Apendicele este un organ cavitar in forma de vierme, atasat de cecum, inceputul intestinului gros, cu rol minor in imunitatea organismului.
Apendicectomia este efectuata pentru a trata apendicita, un apendice inflamat si infectat.
Descriere
Operatia de apendicita poate fi efectuata in doua moduri: clasic (in care se face o singura incizie mare in abdomen) sau laparoscopic (in care se fac patru incizii mici).
Apendicectomia clasica
Daca chirurgul foloseste aceasta metoda, el va face o incizie in partea din dreapta jos a abdomenului. Majoritatea inciziilor sunt mai mici de 10 cm. Apendicele este localizat, ridicat, si detasat de toate tesuturile incojuratoare si de cecum, apoi eliminat. Cecumul este inchis si plasat la loc, in abdomen. Straturile musculare si pielea sunt apoi suturate.
Apendicectomia laparoscopica
In cazul apendicectomiei laparoscopice se fac patru incizii mici. O incizie este aproape de ombilic, iar una se face intre ombilic și pubis. Celelalte doua incizii sunt mai mici si sunt pe partea dreapta a abdomenului inferior. Prin aceste incizii se introduc laparoscopul si instrumentele chirurgicale. Cu ajutorul laparoscopului, chirurgul examineaza vizual organele abdominale și identifica apendicele. Apendicele este apoi desprins de toate anexele sale si indepartat prin una dintre incizii. Cecumul este suturat, instrumentele indepartate, iar toate inciziile sunt inchise.
Ingrijiiri postoperatorii
Perioada de recuperare este similara in cazul ambelor tipuri de operatii.
Pacientii au voie sa manance imediat ce stomacul si intestinele si-au reluat activitatea. De obicei, prima masa este lichida - bulion, suc, iaurt, etc. Timp de o saptamana dupa operatie mesele vor fi dietetice. Dupa care se poate trece la alimentatia normala.
Pacientilor le este recomandat sa mearga si sa-si reia activitatile fizice normale cat mai curand posibil.
Complicatii
Orice operatie efectuata sub anestezie generala implica anumite riscuri.
Pneumonia si colapsul cailor respiratorii mici (atelectazie) se pot dezvolta in special in cazul pacientilor fumatori.
Tromboflebita, sau inflamatia venelor, este rara, dar poate sa apara in cazul in care pacientul necesita un repaus prelungit la pat.
O alta posibila complicatie este sangerarea; insa rareori este necesara o transfuzie.
Adeziunile (conexiuni anormale de tesut fibros subtire la organele abdominale) sunt o complicatie cunoscuta a oricarei interventii abdominale. Ele pot cauza obstructie intestinala ce impiedica fluxul normal al continutului intestinal.
Hernia este o complicatie a oricarei incizii. Cu toate acestea, apare foarte rar in urma unei operatii de apendicectomie.
Rata complicatiilor apendicectomiei depinde de starea apendicelui la momentul in care a fost eliminat. Infectiile sunt frecvente si apar daca apendicita a fost severa, avansata sau apendicele s-a rupt (perforat).
Ocazional, un apendice se poate perfora inainte de a fi indepartat, deversand continutul sau in cavitatea abdominala. Astfel, se poate dezvolta peritonita. Tratamentul peritonitei ca rezultat al rupturii apendicelui consta in indepartarea resturilor apendicelui, inserarea unor tuburi de drenaj (tuburi de cauciuc care permit evacuarea infectiei din interiorul abdomenului in afara corpului) si antibiotice. Formarea unei fistule este rar intalnita.
O alta complicatie posibila a apendicectomiei este abcesul.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii