Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina E

In anul 1922 s-a descoperit ca un compus din grasimile solubile are rol esential in prevenirea mortalitatii fetale si in sterilitate la soareci. Ulterior acest compus a fost denumit "factorul antisteriiitate". Vitamina E a fost izolata in anul 1936 din ulei de germeni de grau si a fost denumita tocoferol.

Vitamina E este termostabila, foarte sensibila la actiunea oxigenului si rapid distrusa in prezenta urmelor metalelor grele.

Vitamina E este cel mai important antioxidant liposolubil. Asigura protectia fata de radicalii liberi de oxigen.

Vitamina E, componenta a sistemului antioxidant, combate stresul oxidativ prevenind procesul de imbatranire, cancerul, bolile cardio-vasculare, cataracta, diabetul zaharat, infectiile, artritele si in unele cazuri boala Alzheimer, boala Parkinson.

Alte functii ale vitaminei E, care nu implica rolul antioxidant, sunt reprezentate de:

  • efectul antiinflamator
  • imbunatatirea raspunsului imun
  • condifioneaza buna functionare a sistemului reproducator
  • actioneaza ca anticoagulant
  • scade sinteza colesterolului

Ratia zilnica recomandata

Necesarul de vitamina E este estimat la 20-30 mg/zi, cresterea ratiei fiind recomandata in timpul sarcinii si alaptarii.
Semnele deficitului acestei vitamine sunt rare, iar compozitia dietei influenteaza necesarul zilnic recomandat.
Laptele uman (spre deosebire de cel de vaca) contine suficienta vitamina E pentru a asigura necesarul sugarului.
Fumatorii au un necesar crescut de vitamina E, deoarece fumul de tigara contine cantitati crescute de radicali liberi, iar suplimentarea dietei cu vitamina E, reduce activitatea acestora.

Surse alimentare

Vitamina este sintetizata doar de plante, uleiurile extrase, fiind conside-rate cele mai bogate surse.

Aproximativ doua treimi din populatie isi asigura necesarul de vitamina E din uleiul vegetal, margarina si alte produse din plante; 11 % din fructe (nucile, alunele, migdalele) si legume (mazare, varza, telina); iar 7% din cereale.

Aliment
Vitamina E (mg) /100g aliment
Ulei de porumb
95
Migdale
26,1
Nuci
24,7
Ulei de masline
23
Arahide
20,2
Mazare
8,8

Deficitul de vitamina E

Semnele deficitului de vitamina E sunt variate si cuprind manifestari neuromusculare, tulburari vasculare (afectarea mersului, vederii, etc.) si afectarea fertilitatii.

Deficitul apare mai ales in conditii de: malabsorbtie, afeciuni hepatice cronice (afectata fiind functia de sinteza a ficatului) sau in cadrul unor sindroame genetice.

Excesul de vitamina E

Vitamina E este bine tolerata chiar daca se depaseste necesarul zilnic, in conditiile in care dozele administrate sunt de 100 ori mai mari decat cele recomandate. S-a constatat ca, chiar doze atat de mari, nu determina efecte mutagene, carcinogene sau teratogene.

Totusi, in cantitati mari, vitamina E poate scadea capacitatea organismului de a folosi alte vitamine liposolubile.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii