Poate sa apara prin:
Consecintele deficitului de vitamina D sunt reprezentate prin tulburari ale echilibrului fosfo-calcic. Daca hipovitaminoza este pronuntata, apar deficite de mineralizare la nivelul tesutului osos (rahitismul si osteomalacia).
Rahitismul
Este o afectiune care apare la copil si se caracterizeaza printr-o mineralizare defectuoasa a oaselor in timpul cresterii. Cauza directa a rahitismului este deficitul de vitamina D.
Manifestarile clinice ale rahitismului sunt rezultatul modificarilor structurale ale oaselor de sustinere, predispozitiei la fracturi, hipotoniei musculare si tulburarilor de crestere.
Eruptia dentara este adesea intarziata si este asociata cu anomalii ale smaltului dentar.
Osteomalacia
Se intalneste la adulti, la care determina reducerea densitatii osoase si prezenta pseudofracturilor, in special la coloana vertebrala, femur si humerus. Simptomele, cand apar includ, sensibilitate si dureri osoase, in special la nivelul soldului. Paraclinic se constata un nivel seric scazut de 25-hidroxicolecalciferolul, hipocalcemie si hipofosfatemie.
Prevenirea bolii este posibila prin consumul adecvat de vitamina D, Calciu si Fosfor. S-a demonstrat ca, o expunere la soare de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana este suficienta sa previna osteomalacia in randul persoanelor varstnice. Afectiunea poate fi tratata eficient cu vitamina D administrate in doze de 2000 Ul/zi, vindecarea fiind completa dupa 6 luni.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii