Este larg distribuit in alimente, iar cazurile clinice de carenta sunt rare si se manifesta prin depresie nervoasa si scaderea tounusului muscular. Acidul pantotenic este implicat in producerea de energie si in metabolismului acizilor grasi, aminoacizilor si carbohidrahilor (glucidelor).
Functii
Acidul pantotenic este implicat in producerea de energie si in metabolismului acizilor grasi, colesterolului, aminoacizilor si carbohidrahilor (glucidelor).
Alte roluri: stimuleaza imunitatea, asigura functionarea normala a aparatului digestiv, a sistemului nervos, respectiv a glandelor corticosuprarenale.
Ratia zilnica recomandata
Necesarul zilnic de acid pantotenic variaza in fiinctie de varsta. Astfel la adulti indiferent de sex, nevoia zilnica este de aproximativ 10 mg/zi.
In cursul sarcinii si lactatiei aportul zilnic recomandat este mai mare, 12-15 mg/zi.
Pentru sugari necesarul zilnic este de 1,7-2 mg/zi, iar la copii se recomanda intre 3-6 mg/zi.
Surse alimentare
Acidul pantotenic se gaseste larg raspandit in alimente de origine vegetala si animala, dar poate fi si sintetizat endogen de flora intestinala.
Cele mai importante surse in dieta sunt viscerele (organele) (in special ficat, rinichi si inima), carnea de vita, galbenusul de ou, dar si drojdia uscata, boabele de cereale, ciupercile, avocado, broccoli, cartofii si rosiile.
Acidul pantotenic este stabil in timpul prepararii culinare, dar se poate pierde prin congelarea carnii.
Deficitul de acid pantotenic
Deficitul de acid pantotenic este rar intalnit, si apare in special in malnutritie severa. Se caracterizeaza prin: tulburari neurologice (parestezii la nivelul extremitatilor, dureri musculare, cefalee, insomnie, depresie, hipotensiune, tahicardie (cresterea frecventei batailor inimii), anorexie, constipatie, scaderea rezistentei la infectii.
In cazul deficitului sever, poate sa apara tulburari ale sintezei lipidelor si ale producerii de energie.
Excesul de acid pantetonic
Este neglijabil, nu apar efecte adverse la ingestia de doze mari. Dozele masive, mai mult de 10 g/zi, determina tulburari ale tranzitului intestinal (diaree).
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii