Trimite unui prieten Printeaza pagina

Vitamina A

Deficitul de vitamina A

Deficitul de vitamina A rezulta in principal din dozele inadecvate de vitamina A.

Unul din primele semne ale deficitului este scaderea acuitatii vizuale nocturne. Persoanele cu xeroftalmie disting foarte greu obiectele in lumina crepusculara.

Carenta de vitamina A poate duce si la dereglari ale functiilor sistemice:

  • dezvoltarea anormala a embrionului, spermatogeneza inadecvata, avort spontan
  • anemie, deficite imunitare
  • eruptie dentara intarziata, deficit de mineralizare
  • deficit de dezvoltare staturo-ponderala
  • hiperkeratoza foliculara, ce da aspectul de "piele de gasca", tegumentul devenind uscat, aspru-solzos, initial fiind afectate antebratele si coapsele
  • creste susceptibilitatea la infectii bacteriene, virale, parazitare, in special la nivel respirator

Deficitul acut este tratat prin doze mari de vitamina A administrate oral. Cand deficitul insa, este parte componenta a malnutritiei proteice, malnutritia este cea care trebuie tratata mai intai.

Semnele si simptomele deficitului raspund la suplimentarea cu vitamina A, in aceeasi ordine in care au aparut. Xeroftalmia raspunde imediat, si dupa caz modificarile tegumentare se pot remite, in decurs de cateva zile. La copiii intre 1-6 ani se prefera tratamentul cu o singura doza, oral, de 200 000 UI de vitamina A, ceea ce a dus la scaderea mortalitatii infantile de la 70% la 35%. Daca apar tulburari gastrointestinale (varsaturi, diaree) se recomanda injectarea intramusculara. Doza se repeta in ziua urmatoare, iar apoi dupa 4 saptamani.

Copiii peste 6 ani si adultii (exceptand femeile fertile) primesc acelasi tratament, ca si cei de 1-6 ani, iar cei mai mici, sub 1 an, primesc doar jumatate din aceasta doza.
La femeile fertile se evita utilizarea dozelor mari de vitamina A.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii