Trimite unui prieten Printeaza pagina

Iodul

Organismul contine in mod normal 30-40 mg iod, din care mai mult de 35% in glanda tiroida, iar restul distribuit in tot organismul. Singurul rol cunoscut al iodului este de parte integranta a hormonilor tiroidieni.

Ratia zilnica recomandata

O ratie alimentara de 150-200 micrograme/zi de iod a fost propusa ca suficienta pentru toti adultii si adolescentii. Pentru femeile insarcinate si cele in perioada de lactatie ratia este crescuta la 220 micrograme/zi, respectiv 250 micrograme/zi.

Pentru sugarii sub 6 luni este de 100 micrograme/zi, iar intre 6 si 12 luni, este de 120 micrograme/zi.
Ratia zilnica necesara pentru copii este intre 90-140 micrograme/zi si creste cu varsta.
Doza fiziologica zilnica pentru o persoana adulta poate fi asigurata intr-un procentaj de 80-90% prin alimente si 10-20% prin apa.

Necesarul de iod al organismului este mai mare la femei in perioada de maternitate, copii, adolescenti sau in anumite afectiuni endocrine.

Surse alimentare

Iodul apare in cantitati extrem de variate in alimente (de exemplu: homari, stridii, sardi-ne si alte vietuitoare de apa sarata sunt bogate surse de iod) si in apa potabila.
Vietuitoarele marine contin 300-3000 micrograme/kg de produs proaspat, pestii de apa dulce contin 20-40 micrograme/kg, carnea de vaca (50-90 micrograme/kg) si ouale (18-36 micrograme).

Deficitul de iod

La copii, deficitul de iod este asociat cu deficienta mentala, fiind cea mai frecventa cauza de retard mental in lume, provenind din timpul sarcinii.

Deficitul de iod in timpul sarcinii si postnatal precoce, se manifesta prin cretinism gusogen, sindrom caracterizat prin deficient mentala, surdo-mutitate, disartrie (articularea defectuasa a cuvintelor), nanism (inaltime mica in raport cu varsta) si hipotiroidism.

Lipsa aportului de iod este in general, corelata cu dezvoltarea gusei endemice ce reprezinta o hipertrofie (cresterea excesiva in volum) a glandei tiroide. Gusa endemica se manifesta prin:

  • mixedem
  • cretinism
  • deficient in crestere si mineralizare osoasa (nanism tiroidian)
  • eruptie dentara intarziata
  • macroglosie (marirea de volum a limbii)
  • amenoree la fete si infantilism sexual la baieti

Excesul de iod

Aportul acestui mineral, la un nivel care este de 8 ori mai mare decat cel recomandat pentru adulti, determina in majoritatea cazurilor semne de hipotiroidie (secretie scazuta de hormoni tiroidieni) si hipertrofie (cresterea excesiva in volum) tiroidiana.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii