Trimite unui prieten Printeaza pagina

Avitaminoza: alimentatia de primavara

Iarna cu frigurile ei a ramas deja in urma, iar in locul ei a poposit primavara. Aerul se umple cu aromele primelor flori, iar natura se trezeste la viata, si noi odata cu ea. Privarea de razele soarelui si lipsa de vitamine duce la slabirea organismului. Si pentru ca primavara sa ne aduca doar bucurii, este bine sa ne ocupam din timp de acest aspect.

Avitaminoza defineste prezenta unui deficit de vitamine in organism, si poate avea urmari neplacute, precum slabirea sistemului imun, fapt ce creste riscul de aparitie al infectiilor. Din fericire, formele grave de avitaminoza sunt rar intalnite. Simptomele avitaminozei cuprind oboseala, iritabilitate crescuta, moleseala, slabiciune, somnolenta, capacitate de munca scazuta, raceli frecvente.

Primul remediu impotriva avitaminozei il reprezinta evident vitaminele. Ele sunt necesare organismului nostru pe tot parcursul anului, insa primavara avem nevoie de ele mai mult ca oricand. Se impune deci o cunoastere mai amanuntita a vitaminelor, pentru a afla care sunt cele mai importante pentru noi si in lipsa carora se instaleaza avitaminoza.

Ce vitamine trebuie sa consumam pe timp de primavara si de unde le putem procura?

Vitamina C sau acidul ascorbic este cea mai importanta "vitamina a primaverii", si are un rol important in combaterea infectiilor. Vitamina C se gaseste in cantitati crescute in: citrice, coacaze neagre, macese, legume cu frunze verzi, mere, capsuni, zmeura, cartofi, varza, etc. Este foarte important de retinut ca procesul de fierbere al fructelor sau legumelor distruge vitamina C, aspect valabil si pentru procesul de uscare.

Vitamina D sau calciferolul, este foarte importanta in procesul de absorbtie a calciului in organism. Ea se produce in piele sub actiunea razelor solare. Vitamina D poate fi intalnita in urmatoarele alimente: ulei de peste, icre, pestele rosu, ficat, smantana, lapte, galbenus de oua. Aceasta vitamina este rezistenta la temperaturi crescute.

Vitamina A este importanta atat pentru vedere, cat si pentru procesul de formare a oaselor. In cantitati crescute se intalneste in produse, precum: morcovi, varza, urzica, dovleac, rosii, ardei rosu, porumb, caise. La fierbere nu se distruge, insa nu e bine sa stea mult sub actiunea temperaturii crescute.

Vitamina B1 sau tiamina, este responsabila pentru functionarea corespunzatoare a sistemului nervos si are un rol important in metabolism. Aceasta vitamina este produsa de microfolora intestinala, dar in cantitati insuficiente pentru organism. Este continuta in cantitati mari in: faina de grau, produse de patiserie, orez, ovaz, hrisca, secara, drojdie, galbenus de oua, fructe cu coaja (ex. nuci), carne de porc, carne de vita.

Vitamina B2 sau riboflavina, este responsabila pentru formarea hemoglobinei in sange, grabeste timpul de vindecare a ranilor. Este continuta in: drojdie, cereale, legume proaspete, oua, lapte, carne, peste. Atrageti atentia la mediul alcalin care distruge aceasta vitamina. De asemenea, actioneaza nociv asupra sa razele ultraviolete.

Vitamina E, tocoferolul, "vitamina tineretii", are rol in buna functionarea a sistemului muscular si a glandelor sexuale. Foarte multa vitamina E contin produsele: uleiul vegetal, galbenusul de oua, legumele cu frunze verzi. Asupra vitaminei E actioneaza distructiv mediul alcalin.

Pentru a pastra vitaminele in produse, este necesar sa urmam niste reguli foarte simple:

  • Produsele se pastreaza intr-un loc ferit de lumina si la racoare
  • Legumele, fructele si verdeturile nu se tin mult timp in apa
  • In timpul gatitului produsele nu se expun la lumina soarelui sau la cea artificiala prea puternica
  • Nu taiati produsele din timp, ci in momentul prepararii (gatitului)
  • Daca carnea sau pestele sunt coapte in folie, ele pastreaza o cantitate mai mare de vitamine
  • Carnea inghetata se lasa la dezghetat la temperatura camerei si nu sub apa
  • Legumele pentru gatit se introduc in apa deja clocotita si se acopera cu un capac
  • In timpul gatitului bucatele nu se amesteca foarte des
  • Nu pastrati mult timp produsele gatite
  • Minimalizati timpul de prelucrare termica a produselor gatite

Meniul noastru de zi cu zi pe timp de primavara trebuie sa fie foarte variat si sa contine: legume, fructe, verdeturi, cereale, carne.

Atunci cand cumparam fructe si legume este necesar sa atragem atentia in primul rand la aspectul lor. Fructele si verdeturile nu trebuie sa fie nici prea moi si nici vestede. Mentinerea timp indelungat a fructelor si legumelor duce la pierdere de vitamine. In plus, nu cunoastem conditiile in care acestea au fost pastrate.

In timpul procesului de gatire multe vitamine se pot pierde, incercati sa evitati acest lucru prin urmarea regulilor noastre.

De exemplu, o verdeata proapata este bine sa o folosim imediat, cat este "suculenta". Deoarece vitamina C in timpul fierberii se distruge, mararul, patrunjelul, ceapa verde taiate marunt e bine sa le adaugam direct in farfuria cu ciorba sau supa si sa nu le fierbem in oala. Este foarte bine sa punem pe masa verdeata bine spalata in calitate de adaos de vitamine la diverse bucate.

Toate salatele, atat cele din legume cat si cele din frcute, este bine sa le pregatim imediat inainte de masa. Daca acest lucru nu este posibil, de exemplu asteptati oaspeti iar masa trebuie sa fie din timp facuta, straduiti-va sa nu adaugati in salata sare, condimente, ulei sau maioneza. Legumele taiate cel mai bine le acoperiti cu un capac si le pastrati in frigider dar nu la o temperatura foarte scazuta.

De asemenea, daca dintr-o pricina sau alta in casa s-a mai pastrat un cutit din fier, scapa de el imediat deoarece fierul este primul dusman al vitaminei C.

Este importat de retinut ca una dintre cele mai importante vitamine, vitamina A, este asimilata greu de organism fara suplimentul sau, vitamina E. De exemplu, in multe familii in calitate de sursa a vitaminei A se foloseste in mancare morcovul ras. Uneori cu zahar. Gandeste-te ca totul e o risipa daca in mancare nu se adauga putin ulei vegetal, smantana sau maioneza.

Asa ca, am constatat ca in perioada primaverii, perioada de exacerbare a avitaminozei, este foarte important sa adaugam in alimentatie legume, fructe si verdeturi proaspete. De asemenea, sunt benefice sucurile proaspete din fructe si legume, precum sucul din portocale, morcovi, tomate, dovleac. In unele sucuri, in special in cel de morcovi, este bine sa adaugam putina miere.

Surse bogate de vitamine sunt considerate si cerealele germinate: grau, mazare, fasole. Continutul de vitamine se mareste de cateva ori in germenii acestora.

O excelenta profilaxie a avitaminozei o reprezinta decoctul de maces. Macesul nu este doar o planta medicinala, ci si una dintre cele mai bogate surse de vitamine. El contine vitaminele A, B2, C, E, K, P. Ultimele trei se gasesc in cantitati atat de mari, incat doar doua boabe de maces sunt de ajuns pentru a asigura nevoia zilnica a acestor vitamine la om.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii