Trimite unui prieten Printeaza pagina

Proteinele

Reprezinta in general 12-15 % din aportul caloric zilnic, dar importanta lor este mult mai mare decat o sursa de energie.

Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Dintre acestia, 20 sunt prezenti in organism in cantitati semnificative. Din acesti aminoacizi 8 sunt esentiali (nu pot fi sintetizati in organism): izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina. Altii 2 aminoacizi, cisteina si tirozina, se pot sintetiza din metionina si fenilalanina fiind considerati aminoacizi semiesentiali.

Pentru dezvoltarea normala a embrionului, dieta trebuie sa contina toti aminoacizii esentiali in cantitati optime. Un aport adecvat de proteine este necesar si dezvoltarii fizice si neuropsihice normale a copiilor, precum si cresterii rezistentei la infectii si toxine.

Rolurile proteinelor in organism:

  • rol plastic - rol fundamental deoarece intra in structura tuturor celulelor, asigurand dezvoltarea, cat si reinnoirea uzurii sunstratului material al acestora
  • rol functional - intra in structura enzimelor, hormonilor, a altor substante biologic active, prin intremediul carora se implica in majoritatea proceselor metabolice
  • mentin echilibrul acido-bazic
  • rol in dezvoltarea tesutului osos
  • cresc rezistenta organismului la infectii
  • rol energetic - arderea a 1 g de proteine furnizeaza 4,1 kcal

Din punct de vedere nutritional, proteinele se clasifica in:

- proteine de calitate superioara, astfel de proteine sunt cele de origine animala, din ou, lapte si carne

- proteine de calitate inferioara (incomplete): sunt reprezentate de proteinele vegetale (ex. grau, orez, fasole, zeina din porumb). Deoarece proteinele vegetale nu pot asigura toti aminoacizii esentiali, care sa determine buna crestere si dezvoltare a organismului, se recomanda asocierea acestora cu cele de origine animala

Ratie recomandata de proteine si surse alimentare

Aportul proteic considerat "de securitate" este de 0,5 g/kgcorp pentru femei si de 0,52 g/kgcorp pentru barbati, exprimat in proteine de calitate superioara.

Exista anumite conditii particulare, cum ar fi sarcina sau lactatia, copii in perioada de crestere, activitati fizice intense, ce necesita suplimentarea cantitatii de proteine.

Ratia de proteine:

  • adulti: 1,2-1,5 g/kgcorp/zi
  • copii 1-6 ani: 3-4 g/kgcorp/zi
  • copii 7-12 ani: 2-3 g/kgcorp/zi
  • copii, adolescenti, femei in perioada maternitatii: 3-4 g/kgcorp/zi

Aportul insuficient de proteine si/sau calorii (energie) duce la aparitia malnutritiei. Cele 2 forme severe sunt:

- marasmul care apare prin deficit de aport protein-caloric

- Kwashiorkor ce apare ca urmare a aportului insufficient de proteine, atat calitativ cat si cantitativ

Surse alimentare de proteine

  • branzeturi 15-30 g proteine/ 100 g
  • carne slaba (vita, porc, pasare, peste) 19-21 g proteine/ 100 g
  • mezeluri (salam, carnati, sunca) 13-21 g proteine/ 100 g
  • soia 34 g proteine/ 100 g
  • fasole, linte 20-24 g proteine/ 100 g
  • nuci 20 g proteine/ 100 g
  • oua 14 g proteine/ 100 g
  • paste fainoase, gris, orez, faina de grau 8-12 g proteine/ 100 g
  • paine 7-9 g proteine/ 100
  • lapte de vaca 3,5 g proteine/ 100 g

Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii