Reprezinta in general 12-15 % din aportul caloric zilnic, dar importanta lor este mult mai mare decat o sursa de energie.
Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Dintre acestia, 20 sunt prezenti in organism in cantitati semnificative. Din acesti aminoacizi 8 sunt esentiali (nu pot fi sintetizati in organism): izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina. Altii 2 aminoacizi, cisteina si tirozina, se pot sintetiza din metionina si fenilalanina fiind considerati aminoacizi semiesentiali.
Pentru dezvoltarea normala a embrionului, dieta trebuie sa contina toti aminoacizii esentiali in cantitati optime. Un aport adecvat de proteine este necesar si dezvoltarii fizice si neuropsihice normale a copiilor, precum si cresterii rezistentei la infectii si toxine.
Rolurile proteinelor in organism:
Din punct de vedere nutritional, proteinele se clasifica in:
- proteine de calitate superioara, astfel de proteine sunt cele de origine animala, din ou, lapte si carne
- proteine de calitate inferioara (incomplete): sunt reprezentate de proteinele vegetale (ex. grau, orez, fasole, zeina din porumb). Deoarece proteinele vegetale nu pot asigura toti aminoacizii esentiali, care sa determine buna crestere si dezvoltare a organismului, se recomanda asocierea acestora cu cele de origine animala
Ratie recomandata de proteine si surse alimentare
Aportul proteic considerat "de securitate" este de 0,5 g/kgcorp pentru femei si de 0,52 g/kgcorp pentru barbati, exprimat in proteine de calitate superioara.
Exista anumite conditii particulare, cum ar fi sarcina sau lactatia, copii in perioada de crestere, activitati fizice intense, ce necesita suplimentarea cantitatii de proteine.
Ratia de proteine:
Aportul insuficient de proteine si/sau calorii (energie) duce la aparitia malnutritiei. Cele 2 forme severe sunt:
- marasmul care apare prin deficit de aport protein-caloric
- Kwashiorkor ce apare ca urmare a aportului insufficient de proteine, atat calitativ cat si cantitativ
Surse alimentare de proteine
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii