Oul reprezinta o excelenta sursa de proteine de calitate superioara, proteinele albusului si cele ale galbenusului alcatuiesc, impreuna, cea mai valoroasa mixtura proteica ce poate fi intalnita in mod natural. Proteinele oului sunt superioare proteinelor carnii sau lactatelor. Ele sunt in mod special bogate in aminoacizi sulfurati, ceea ce confera mirosul specific de sulf atat oualor proaspete, cat mai ales celor alterate.
Galbenusul se digera foarte bine atat crud cat si fiert. Albusul se digera 100% fiert, pe cand crud doar 50%, restul eliminandu-se prin fecale.
Vitaminele din ou sunt liposolubile si hidrosolubile. Cele liposolubile sunt concentrate in galbenus si sunt reprezentate de vitamina A (caroteni si retinol) si de vitamina D. Vitaminele hi-drosolubile se gasesc atat in albus, cat si in galbenus, fiind reprezentate de vitaminele complexului B. Din pacate, oul nu este o sursa buna de vitamina B1 (tiamina).
Dintre elementele minerale, in ou se intalnesc:
Lipidele oului sunt concentrate in galbenus. Ele se gasesc intr-o forma fin emulsionata, ceea ce le confera o digestibilitate facila.
Oul este bogat in fosfolipide (mai aleslecitine). In fine, indiferent de tipul de ou, acesta contine un procent de 0,4% colesterol.
Glucidele sunt slab reprezentate in ou, de aceea in alimentatia zilnica oul se preteaza la asocierca cu alte alimente care sunt bogate in acesti nutrienti (de exemplu, derivatele cerealiere).
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii