Trimite unui prieten Printeaza pagina

Lipidele (grasimile)

Lipidele sunt definite ca substante naturale ce reprezinta 30% din valoarea calorica a dietei, sau aproximativ 1-2 g/kgcorp/zi, furnizand energie 9 kcal/gram.

O cantitate mai mare de lipide in dieta se recomanda doar persoanelor care au o activitate fizica intensa (peste 3500-4000 kcal/zi), iar la cei sedentari se impune un aport chiar sub 30% din totalul caloric.

Din punct de vedere structural lipidele sunt substante complexe alcatuite din: polialcool combinat cu acizi grasi. Polialcoolii sunt reprezentati de glicerol, dar pot exista si altii, ca ergosterol, colesterol; iar acizii grasi pot fi saturati, mono- sau poli- nesaturati.

Ratie recomandata de lipide si surse alimentare

Plantele ce se dezvolta in climatul temperat furnizeaza uleiuri ce contin acizi grasi polinesaturati, obtinute din semintele lor. Unele plante tropicale, precum nuca de cocos, arboreal de cacao, depoziteaza grasimi saturate.

Acizi grasi monosaturati se gasesc in ulei de masline, alune, avocado si migdale.

La prepararea alimentelor prin prajire, acizii grasi polinesaturati pot genera substante toxice, care pot provoca afectiuni digestive. Comparativ, cei saturati si mononesaturati (in special cei din ulei de masline) nu produc in cursul prelucrarii culinare compusi cu potential toxic. Dar prelungirea timpului de prajire, sau utilizarea aceleiasi grasimi pentru prajeli repetate, duce la cresterea continutului de produsi toxici, ce declanseaza fenomene de intoleranta digestiva.

Ratia de lipide

  • adulti: 0,71 g/kgcorp/zi
  • adulti cu consum energetic mare 1,5-2 g/kgcorp/zi
  • copii, adolescenti: 1,7-2 g/kgcorp/zi

Sursele alimentare de lipide pot fi de provenienta:

- animala: untura, untul, seul, dar si alimente ca laptele integral, branza telemea, cascaval, carne grasa, peste, oua

- vegetala: sunt de cele mai multe ori lichide (ulei de floarea soarelui, soia, germeni de porumb, masline, dovleac), dar exista si grasimi solide sau solidificate (margarina)

Acid gras
Carne vita,
pasare, peste
(%)
Grasimi,
Uleiuri
(%)
Produse
lactate (%)
Legume
(%)
Oua
(%)
Acizi grasi
saturati
39
34
20
2
2
Acizi grasi
mononesaturati
35
48
8
4
2
Acizi grasi
polinesaturati
18
68
2
6
2

O alimentatie bogata in lipide, favorizeaza datorita aportului lor energetic, cresterea greutatii si aparitia obezitatii la adult. Ea este asociata cu cresterea riscului cardiovascular.

In schimb, dietele deficitare in grasimi, nu furnizeaza caloriile necesare si pot reprezenta o cauza de malnutritie.

De asemenea, alimentele bogate in grasimi cresc dupa fiecare masa lipemia (concentratia de lipide din sange), si astfel creste considerabil riscul de aparitie al aterosclerozei (depunere de grasimi si cholesterol pe peretii interni ai arterelor).

Recomandarile nutritionale vizeaza reducerea aportului de colesterol in dieta, la mai putin de 300 mg/zi.


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii