Trimite unui prieten Printeaza pagina

Laptele si produsele lactate

Valoarea nutritiva

Lactatele aduc in primul rand calciu. Acesta se gaseste in cantitate sporita si se digera usor. Daca in lapte si in produsele lactate acide cantitatile sunt egale (aproximativ 120 mg Ca/ 100ml), in branzeturi cantitatile sunt cu mult mai mari. Astfel, anumite sortimente maturate si uscate (Schweitzer-ul de exemplu) au aproximativ 1 g Ca/100g produs.

In afara de criterul cantitativ, calciul din lactate satisface si criteriul calitativ. Calciul din lactatele acide este mai efficient decat cel din lapte.

Lactatele aduc si proteine de calitate superioara, cu mare valore biologica. Predomina cazeina (80% din totalul proteinelor laptelui), care coaguleaza in mediu acid. Alaturi de cazeina se gasec si proteine din zer: lactalbumina si lactglobulina. Ele sunt bogate in aminoacizi alifatici, ceea ce le face extrem de utile in alimentatia bolnavilor cu probleme ale ficatului (ciroza). Se gasesc in cantitati mari intr-un tip de branza numita Urda, obtinuta din zer.

Lacatele sunt surse bune pentru diferite vitamine, hidro sau liposolubile (se dizolva in apa sau grasimi). In branzeturile grase se ating concentratii foarte mari de vitamine liposolubile. Lactatele sunt surse excelente de vitamina A (retinol si caroteni) si vitamina D. Vitaminele hidrosolubile sunt reprezentate prin complexul vitaminic B: B2, B6, B12, acid folic, etc. Vitamina C se gaseste in cantitati mici, cantitati ceva mai mari fiind semnalate vara, cand animalul este hranit cu furaje verzi.

Elemente minerale, altele decat calciu, aduse de lapte si de produsele lactate sunt numeroase. Lactatele sunt o excelenta sursa de fosfor care se absoarbe usor, de magneziu, sodium, iod. De remarcat ca toate produsele lactate sunt extrem de sarace in fier si cupru, fiind de aceea considerate alimente anemiante.

Lipidele lactatelor variaza cantitativ intr-o foarte mare masura.

Glucidele laptelui sunt reprezentate de lactoza, care se gaseste in forma fermentata in lactatele acide si in branzeturi.

Laptele este unicul produs de origine animala care are acid citric in forma libera (0,18%) sau sub forma de saruri (citrate de sodiu)


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii