Trimite unui prieten Printeaza pagina

Laptele si produsele lactate

Digestibilitate si recomandari

Lactatele sunt produse care nu ridica probleme de digestie la omul sanatos. Doar branzeturile foarte grase, datorita concentratiei lipidice ridicate, pot creea unele dificultati.

In practica ne confruntam cu numeroase persoane care declara ca au probleme atunci cand beau lapte.

Cele doua puncte unde pot sa apara disfunctionalitati sunt:

  • stomacul (la persoanele cu gastrita hipoacida sau cu aclorhidrie, afectiuni intalnite indeosebi la varstnici si, cel putin teoretic, la persoanele cu rezectii gastrice intinse)
  • intestinul (unde temporar sau definitiv lactaza (enzima ce digera lactoza din lapte) poate fi deficitara).

Oricare ar fi cauza persoanele respective pot consuma fara probleme lactate acide si branzeturi, care au cazeina deja coagulata. In mod special, lactatele acide aduc si acid lactic, care reechilibreaza temporar pH-ul gastric. Situatia a doua este cu mult mai frecventa. Lactaza este o enzima vulnerabila, care se gaseste situata extrem de super-ficial in intestin.

Orice proces inflamator intestinal duce la o carenta temporara de lactaza. Ramasa nedigerata, lactoza provoaca diaree cu aparitia de disconfort abdominal, balonare, flatulenta (acumulare de gaze in stomac). Desigur ca enzima se reface ulterior. Un adult care nu a consumat mult timp lapte poate avea probleme la reluarea consumului, lactaza, in absenta utilizarii, avand o activitate diminuata. In aceasta situatie, insa, remedierea este extrem de simpla: se reia consumul cu cantitati crescande de lapte. In principal, asa cum am mai spus, intoleranta la lactoza este tranzitorie. Daca totusi situatia se prelungeste, se poate recurge fie la lactate acide, fie se recurge la branzeturi, care au lac-toza predigerata.

Toate produsele lactate au, conform valorii lor nutritive, o eficienta plastica deosebita, atat prin continutul de proteine de calitate, cat si prin continutul de calciu. De aceea, copiii au un necesar mare de produse lactate, la fel si femeile in perioada de maternitate. De subliniat este faptul ca adolescentii continua sa-si osifice scheletul pana catre 25 de ani, de aceea necesarul de lactate la varstele respective este mai mare decat al unui adult. In regimurile deficitare in lactate, copiii fac rapid rahitism, iar osteomalacia si osteoporoza au manifestari mai accentuate decat in cazul unor diete echilibrate.

De remarcat si faptul ca lactatele sunt usor masticabile, de aceea ele constituie alimente proteice valoroase din punct de vedere nutritiv, accesibile si varstei a treia, la care problemele dentare sunt de multe ori mari si consumul de carne si derivate este dificil.

Lactatele au si rol antitoxic si antiinfectios.

Prin faptul ca sunt surse importante de proteine, calciu, fosfor, retinol, vitamina D, lacta-tele reprezinta alimente valoroase si pentru formarea unei danturi sanatoase. Mai mult, s-a observat ca anumite branzeturi care au un continut lipidic mai mare (cascaval, branza Cheddar) au actiune cariopreventiva, prin formarea unei pelicule grase care izoleaza suprafata dentara si o apara de actiunea acizilor din cavitatea bucala.

Laptele este un aliment cu relativ putine calorii. Produsele lactate acide au acelasi numar de calorii pe care il are si laptele din care au fost fabricate. Daca insa este vorba despre iaurturi speciale, cu arome diferite, fructe, cacao, etc., in care s-a adaugat o cantitate oarecare de zahar, valorea calorica este mai mare.

Lactatele acide fac o preventie eficienta a cancerului colo-rectal.

In nutritia moderna au fost introduse si produse lactate probiotice (cu confinut de organisme vii care influenteaza organismul gazda prin imbunatatirea echilibrului microbian intestinal). Cercetarile realizate au relevat un mare numar de efecte pozitive: influenta pozitiva asupra cresterii, producerea de riboflabvina, niacina, tiamina (vitamina B1), piridoxina, vitamina B12 si acid folic, intensificarea absorbtiei mineralelor, cresterea raspunsului imunitar prin intensificarea producerii de imunoglobuline, reducerea unor fenomene de intoleranta la lactoza, evitarea constipatiei, reducerea colesterolului seric.

Lactatele sunt sarace in vitamina C, fier, tiamina si bogate in grasimi aterogene si sodiu. In consecinta, un regim preponderent lactat poate predispune la hipovitaminoza C, anemie feripriva si boala beri-beri (dezechilibru tiamino-glucidic), lactatele trebuind completate in dieta cu legume si fructe (ca surse de vitamina C), cu carne si oua (ca surse de fier) si cu cereale integrale (ca surse de tiamina).


Sfaturi sanatoase

Evita deshidratarea

Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.

vezi urmatorul sfat!

       

Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii