Grasimile comerciale aduc consumatorului un numar mare de calorii. Prin adaugarea de grasimi comerciale, mancaruri hipocalorice (cele pe baza de legume, de exemplu) ajung sa satisfaca necesarul energetic al consumatorului. Procentul de lipide din grasimile comerciale variaza, el putand sa fie de 12-13% in anumite tipuri de smantana cu continut lipidic redus, de 82% in unt, pentru ca in uleiurile rafinate vegetale sa ajunga la peste 99%.
Grasimile comerciale aduc in organism acizi grasi polinesaturai esentiali, indeosebi uleiurile vegetale si uleiul de peste.
Uleiul de soia este bogat in acizi grasi omega-3 care au un marcat efect antiaterogen. Studii efectuate pe durate lungi de timp au confirmat ca uleiul de masline previne boala coronariena. Recent s-au descris calitati aparte pentru unele grasimi din unt sau smantana si anume o scadere a fractiunilor colesterolului implicate in aterogeneza.
Tot prin intermediul grasimilor, se vehiculeaza si diferiti nutrienti, esentiali pentru buna functionare a organismului. In acest context, sunt de amintit vitaminele liposolubile A si D, aduse in cantitati mari de grasimile laptelui si de margarina, tocoferolii, adusi de uleiurile vegetale incomplet sau deloc rafinate.
Grasimile vehiculeaza si unii antioxidanti cu rol de protectie anticanceroasa. Grasimile animale sunt o sursa de colesterol. Grasimile alimentare sunt stimulentul fiziologic al secretiei bilei de catre colecist si, de asemenea, sunt colecistokinetice. Grasimile alimentare formeaza pelicule protectoare pe suprafata dintelui, ferindu-l in acest fel de atacul acizilor.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii