Produsele cerealiere sunt extrem de diverse si de aceea este greu de vorbit la modul general despre digestibilitatea lor.
De retinut ca este vorba de alimente ce contin amidon, de aceea timpul bucal al digestiei este foarte important. O masticatie indelungata asigura predigestia amidonului de catre amilazele salivare. Daca produsele sunt crocante, dure, masticatia este mai elaborata si de aceea ele ajung predigerate in stomac. La produsele moi, de consistenta redusa, masticatia intensa nu este necesara si ele ajung cu amidonul nemodificat in stomac, de unde si o digestie mai dificila.
In continuare, digestibilitatea derivatelor cerealiere este influentata de procentul de fibre pe care il contin. Produsele bogate in fibre sunt mai iritante pentru mucoasele digestive, de aceea sunt contraindicate in ulcer, gastrita, enterita sau orice alta afectiune inflamatorie digestiva. Digestibilitatea fibrelor din cereale este mai redusa decat a fibrelor din legume si fructe.
Evident, derivatele cerealiere fiind extrem de diverse, digestibilitatea lor este influentata de procedeele gastrotehnice aplicate pentru obtinerea lor. De exemplu, un aluat produs fara adaos mare de grasime va fi cu mult mai usor digerabil decat unul in care practic faina este prajita intr-o mare cantitate de grasime, cum se intampla in cazul aluatului pentru foetaj (frantuzesc).
In ceea ce priveste leguminoasele uscate, digestibilitatea lor este influentata de nivelul de fibre. De aceea, pentru a le usura digestia, ele trebuie tratate termic suficient inainte de a fi consumate si, eventual, pasate, cu indepartarea cojilor.
De retinut ca atat cerealele si derivate lor, cat si leguminoasele isi maresc volumul de aproximativ 3 ori prin fierbere (prin umflarea cu apa a granulelor de amidon) deci principiile nutritive in produsul crud vor fi diluate in produsul finit.
In timpul germinarii cerealelor, se sintetizeaza fitohormoni, despre care s-a demonstrat ca, pe fondul unei diete aterogene au capacitatea de a micsora nivelul hipercolesterolemiei si de a frana dezvoltarea aterosclerozei experimentale.
Soia, un aliment foarte popularizat in ultimul timp, este considerata a fi responsabila de multe efecte sanogene. Ea are o marcata actiune hipocolesterolemianta, consumul fiind asociat cu o scadere a morbiditatii prin boli cardiovasculare. Soia este eficienta si in reducerea anumitor simptome suparatoare asociate cu menopauza si postmenopauza, ca si in profilaxia unor cancere.
Deoarece proteinele ceraliere nu au o valoare mare, este indicat ca ratia zilnica sa nu fie exagerata. Femeile gravide si copiii pot lua din cereale maximum 20-30% din caloriile zilnice, iar un adult activ, maximum 50-60%.
Painea neagra, integrala are un nivel mare de fibre, dar si de proteine si, mai ales, de tiamina (vitamina B1) si tocoferoli. Ea este recomandata persoanelor sedentare, cu obezitate, dislipidemie, constipatie. Multe persoane considera ca painea neagra are cu mult mai putine calorii decat alte derivate ceraliere, de aceea ea poate fi consumata in cantitati mari fara consecinte. Din pacate, caloriile aduse de painea neagra sunt aproape egale cu cele aduse de painea alba. Deci supraponderalii si obezii nu trebuie sa faca abuz, chiar daca este adevarat ca fibrele, aflate intr-o cantitate mai mare in painea negra, scad gradul de utilizare digestiva al principiilor calorigene din paine.
Painea intermediara, cu un nivel mediu de fibre si un continut mare de vitamine, este considerata painea care trebuie consumata in mod normal de adolescent si adulti. Painea alba, lipsita de fibre, dar si de vitamine, este painea considerata "de regim"; deci este painea indicata persoanelor cu afectiuni digestive de diferite tipuri. Mai precis, se recomanda celor cu gastrita, ulcer, enterite, colite, sa consume paine alba veche de-o zi, care nu are fibre iritante pentru mucoasele digestive. In ciuda deficientelor nutritionale, painea alba este indicata si copiilor mici si femeilor in perioada de maternitate, deoarece painea integrala este un aliment rahitizant si decalcifiant.
Consumul exagerat de derivate cerealiere si leguminoase, poate conduce la supraponderalitate si obezitate. Consumate, insa, cu moderatie, ele completeaza in mod armonios necesarul de glucide al omului. Mai ales cand se depun eforturi fizice mari, cerealele sunt o sursa buna de energie.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii