Toate produsele de carne reprezinta o importanta sursa de proteine cu valoare biologica ridicata, care contin toti aminoacizii esentiali intr-o propotie optima. Din aceasta cauza, carnea se poate asocia cu orice alt aliment care contine proteine cu valoare mai redusa. Eficienta proteinelor din carne este de 3 g, fiind echivalenta cu cea a laptelui. Proteinele cu valoare biologica ridicata sunt caracteristice muschiului, organelor interne, icrelor. O carne foarte grasa va avea mai putine proteine decat o carne extrem de slaba.
In afara de proteinele de clasa intai, in came mai avem si proteine specifice tesuturilor conjunctive, dintre care singura digerabila de catre om (dupa o fierbere prelungita) este colagenul. Aceasta este o proteina de clasa a treia, cu valoare biologica redusa. Colagenul se gaseste in cantitate mare in camea animalelor tinere.
In fine, in carne exista si nucleoproteine, care pot produce guta la persoanele care nu pot metaboliza corect aceste componente.
In afara de proteine, camea este o sursa de vitamine hidro- si liposolubile. Dintre vitaminele liposolubile, intalnim vitamina A si vitamina D, ca si vitamina K. Toate se gasesc in cantitati foarte mari in ficatul mamiferelor, pasarilor si pestilor, in icre, ca si in viscere cum ar fi plamanii si rinichiul. In schimb grasimea de rezerva de la mamifere este saraca in vitaminele A si D, care se regasesc insa in grasimea pestelui.
Dintre vitaminele hidrosolubile, vitamina C este aproape absenta din majoritatea produselor, gasindu-se intr-o cantitate ceva mai mare in ficat si in carnea de peste. Complexul vitaminic B este bine reprezentat. Vitamina PP este prezenta in cantitate mare in toate tipurile de carne. Tiamina (vitamina B1) este prezenta intr-o cantitate apreciabila numai in carnea de porc.
In ceea ce private elementele minerale, carnea aduce o mare cantitate de fosfor, indeosebi viscerele (organele intene), pestele, icrele, molustele si crustaceii. Carnea contine cantitati extrem de reduse de calciu. Ceva mai mult calciu intalnim in anumite tipuri de conserve de peste. Carnea contine si potasiu, in schimb are o cantitate redusa de sodiu, cu exceptia vietuitoarelor marine si anumitor viscere. Evident, asa cum am subliniat si anterior, mezelurile contin o cantitate mai mare de sodiu, deoarece au adaugata sare in compozitia lor.
Carnea este o foarte buna sursa de fier. Carnea de peste este mai saraca in fier decat alte feluri de carne.
Carnea aduce de asemenea cantitati importante de cupru si zinc. Pestii de apa sarata, molustele, crustaceii constituie surse importante de iod si fluor. Se considera ca pestii oceanici sunt un aliment cu actiune anticariogena tocmai datorita aportului de fluor pe care il asigura organismului.
Lipidele sunt nutrienti care variaza cel mai mult, atat cantitativ, cat si calitativ. Acumularde de grasime variaza in functie de regimul de viata al animalului si de starea de sanatate. De asemenea. este important si in ce masura grasimea poate fi separata de carne in timpul prepararii culinareIn ceea ce priveste tipurile de grasimi prezente in produsele din carne, ele sunt de aseme-nea extrem de diverse. Exista animale cu carne grasa (oi, gaste, vite) si slaba (pui, peste porc).
In carnea de oaie si vita predomina acizii grasi saturati, in carnea de porc si de pasare predomina acizii grasi nesaturati, iar in carnea grasa de peste predomina acizii grasi polinesaturati (inclusiv cei esentiali), iar la pestii de apa rece (ton, scramble, somon) domina acizii grasi polinesaturati omega-3. Acestia au o marcata actiune antiaterogena si hipocolesterolemianta (scad colesterolul).
Glucidele carnii sunt slab reprezentate (au un nivel mai mare in ficat).
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii