In principiu, carnea este un aliment care este usor de digerat de catre o persoana sanatoasa.
Digestibilitatea este insa conditional de diferiti factori, indeosebi de cantitatea de grasimi, cea de tesuturi conjunctive si de metodele gastrotehnice aplicate.
Cu cat o carne este mai grasa si mai bogata in colagen, cu atat ea se va digera mai greu. De exemplu, carnea de vitel sau cea de miel, bogate in colagen si grasimi saturate, sunt extrem de greu digerabile.
Carnea de peste slab, de pasare, icrele sunt usor de digerat, deoarece sunt sarace in tesuturi conjunctive si bogate in apa. Chiar si pestele gras va fi mai usor de digerat decat carnea grasa de marnifer, deoarece grasimile sale sunt nesaturate si deci mai usor de utilizat decat grasimile consistente, saturate pe care le intalnim, de exemplu, in carnea de vita.
In ceea ce priveste sexul animalului, se observa in general o superioritate (din punct de vedere al calitatii si al digestibilitatii) a carnii animalelor femele, fata de a masculilor.
Referitor la metodele gastrotehnice, ele ne permit pe de-o parte sa degresam carnea si astfel sa-i usuram digestibilitatea. Pe de alta parte, daca implica tratarea termica a carnii in grasimi incinse la temperaturi inalte, devin nocive si transforma produsul respectiv intr-un aliment care solicita un efort deosebit din partea tubului digestiv. Afumaturile nu sunt recomandate persoanelor cu afectiuni gastrice.
Toate produsele din carne au valoare plastica deosebita, datorita continutului ridicat de proteine. Din acelasi motiv au si rol antitoxic si antiinfectios. Carnea este un aliment antipelagra prin excelenta.
Rolul central al carnii si preparatelor ramane, insa, actiunea antianemianta, hematopoietica (influenteaza formarea celulelor sanguine). Cea mai buna sursa de fier este carnea.
Datele disponibile la ora actuala confirma ca acizii grasi omega-3 au un rol important in functia membranelor celulare si in dezvoltarea creierului.
Consumul exagerat de carne poate conduce la unele efecte nocive pentru organism. In primul rand, daca este vorba de o carne grasa, bogata in acizi grasi saturati si colesterol, este favorizat procesul de aterogeneza. Excesul de carne, la persoanele predispuse, poate determina aparitia diatezei urice. Carnea este acidifianta si daca este consumata in absenta unor surse bune de calciu, poate avea efecte negative asupra mineralizarii corecte a tesuturilor dure din organism.
Carnea este un aliment constipant.
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii