Istoria cafelei dateaza de mai mult de 1000 de ani si este la fel de bogata ca si cele peste 800 de substante aromate volatile ce emana din cafeaua prajita.
Arborele de cafea creste in regiunile tropicale si subtropicalei. Altitudinea la care este intalnit se situeaza intre 200 si 1200 m. Arborele de cafea se cultiva si in zone mai inalte (2000m), cafeua recoltata aici, fiind denumita Grown (cafea de altitudine) a carei calitate este foarte buna, cu aroma putenica si extrem de apreciata de cultivatori.
Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul ca in toate sezoanele se gasesc in acelasi arbore ramuri cu flori, cu fructe verzi, in parg sau coapte, culoarea acestora trecand de la verde, la galben, apoi la rosu deschls si in sfarsit la rosu-purpuriu, cand fructele ajung la maturitate completa.
Cafeaua cruda nu are, inca, mirosul si gustul cafelei. Miroase mai degraba a cereale. Abia in timpul prajirii, prin influenta caldurii, din substantele principale constitutive ale cafelei, bioxid de carbon si proteine se formeaza substantele aromate si de gust.
Se cunosc mai multe specii de arbori de cafea. Doar 4 specii sunt, insa, considerate de o important deosebita.
Cafeaua Arabica
Cafeaua Arabica este cel mai apreciat si mai raspandit arbore de cafea. Denumirea sa poate duce la unele confuzii, insa el nu provine din Arabia, ci din Africa, mai precis Abisinia. Acest arbore de cafea furnizeaza astazi aproximativ 75-80% din productia mondiala de cafea. Se planteaza in general la o altitudine variind intre 600 si 2000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust se disting prin aspectul lor atragator si forma alungita, prin suprafata neteda si lucioasa de culoare verzuie. Calitatea cafelei Arabica este in general excelenta.
Cafeaua Robusta
Aceasta specie creste mai rapid si este mult mai rezistenta la intemperii si boli, comparativ cu specia Arabica. Boabele de cafea Robusta sunt colorate in brun deschis si au o forma neregulata. Calitatea cafelei provenita de la acest arbust este medie, gustul fiind intepator si amar.
Cafeaua Liberica
Cafeaua Liberica are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la intemperii si boli. Este de origine din Africa Occidentala (Liberia) si se cultiva exclusiv in campiile tropicale si subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura variaza intre 20 si 25 grade C. Boabele sunt de dimensiune medie, aplatizate si foarte neregulate, adesea deformate. Culoarea acestora este de la bruna la galbena. Calitatea acestui tip de cafea este mediocra.
Cafeaua Maragogype
Acest arbore de cafea a fost descoperit in vecinatatea orasului Maragogype, statul Bahia din Brazilia. Este vorba de un hibrid rezultat prin incrucisarea dintre speciile Arabica si Liberica. Exceptand dimensiunile boabelor, el a pastrat caracterele speciei Arabica, in general, randamentul acestui arbust este totusi inferior si cultura sa este extrem de imprastiata, la o altitudine variind intre 600 si 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verzuie.
Substanta principala din componenta cafelei cu efect fiziologic este cafeina. Este un praf alb cristalin cu gust usor amar si are denumirea chimica de 1,3,7-trimetilxantina.
Cafeina stimuleaza sistemul nervos central si accelereaza viteza "prelucrarii datelor" in corpul nostru. Oboseala este atenuata. Activitatea de gandire este stimulata, iar dispozitia devine mai buna.
In principiu un consum moderat de cafea de la 4-5 cesti pe zi nu are un efect negativ asupra sanatatii unui om sanatos.
Consumul excesiv poate duce la aparitia tulburarilor la nivelul tubului digestiv, cu arsuri, jena si chiar dureri si spasme gastrointestinale.
Ceea ce, poate, nu stiati despre cafea!
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii