Istoria cafelei dateaza de mai mult de 1000 de ani si este la fel de bogata ca si cele peste 800 de substante aromate volatile ce emana din cafeaua prajita. Arborele de cafea creste in regiunile tropicale si subtropicalei. Altitudinea la care este intalnit se ...
Din toate timpurile ceaiul a fost "elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi", dupa cum spun scrierile vechi ale chineziior. Legendele care insotesc fiecare ceasca de ceai sunt multe. Una dintre ele vorbeste despre descoperirea ceaiului si e le ...
Glucidele sunt definite ca substante naturale ce reprezinta 55-65% din valoarea calorica globala a dietei, adica aproximativ 4-7 g/kgcorp/zi (300-500 g/zi), diferit insa, in functie de activitatea fizica. Se pot clasifica in: monozaharide di- si oligo-zaharide ...
Lipidele sunt definite ca substante naturale ce reprezinta 30% din valoarea calorica a dietei, sau aproximativ 1-2 g/kgcorp/zi, furnizand energie 9 kcal/gram. O cantitate mai mare de lipide in dieta se recomanda doar persoanelor care au o activitate fizica intensa (pe ...
Reprezinta in general 12-15 % din aportul caloric zilnic, dar importanta lor este mult mai mare decat o sursa de energie. Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi. Dintre acestia, 20 sunt prezenti in organism in cantitati semnificative. Din acesti aminoacizi 8 sun ...
Bauturile sunt produse cu un continut mare de apa. Ele sunt clasificate in doua mari categorii: bauturi nealcoolice si bauturi alcoolice. Bauturile nealcoolice cuprind apa, apa carbogazoasa, apa minerala, sucurile de legume si fructe, nectarurile, bauturile racoritoare ...
Carnea si preparatele din carne sunt componente importante in alimentatia omului. Produsele din carne sunt produse care se altereaza cu usurinta (continutul lor in proteine fiind mare), de aceea carnea se pastreaza la temperaturi scazute, pentru ca durata de timp scur ...
Aceasta categorie de alimente este consumata pe scara larga pe intreg globul, fiind sursa centrala de energie pentru cei mai multi oameni. Derivatele cerealiere reprezinta in prezent si au reprezentat de milenii alimentele esentiale care impiedica aparitia malnutritiei ...
In acesta categorie de alimente intra acele produse cu un continut lipidic foarte mare, fie de origine animala, fie de origine vegetala si care sunt comercializate ca atare. Grasimile comerciale se adauga la mancarurile consumate zilnic, aducand un plus de calorii. De ...
Laptele este singurul aliment consumat in perioada de inceput a vietii de catre toate mamiferele, inclusiv de catre om, rezultand clar valoarea sa pentru organism. Este si un element economic, proteinele sale cu mare valoare biologica, fiind mai ieftine decat cele din c ...
Legumele si fructele sunt alimente cu o compozitie si un aspect extrem de diferite. Clasificarea fructelor: cu seminte - mere, pere, etc. cu samburi tari - caise, visine, struguri, etc. cu coaja tare - nuci, alone, cocos, etc. citrice - lamai, portocale, etc ...
Ouale reprezinta alimente mult folosite de catre om datorita nutrientilor continuti. Orice fel de mancare este mai apreciata, daca are in compozitia sa si oua, care contin substante emulsifiante si astfel confera aluaturilor, salatelor, tocaturilor calitati deosebite. ...
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii