Mananca in fiecare zi 500 g de legume! Acestea iti ofera substante bune pentru digestie, vitamine, minerale, oligoelemente si enzime (care iti mentin tineretea). Legumele sunt delicioase si pot reprezenta felul principal de mancare. O dovedesc retetele urmatoare - fiecare in parte avand mai putin de 350 de kilocalorii.
In toate zilele de dieta:
Micul dejun:1 felie de paine sau o chifla din faina integrala cu jumatate lingurita de unt semigras. La aceasta se adauga, la alegere:
Gustarea de la ora 10: 0,21 lapte batut amestecat cu 50 g fructe, la alegere - 90 kcal
Gustarea de dupa-amiaza: 1 pahar de iaurt din lapte integral sau kefir - 9 kcal
Bauturi: Cel putin 1,5 l apa minerala si ceai de plante, doar putina cafea sau ceai negru (cu indulcitor si cu lapte).
Ziua 1
Pranz
Conopida gratinata
Se taie 1 ceapa in rondele si se pune impreuna cu 200 g cartofi si 100 g morcovi sa se caleasca in doua lingurite de ulei. Se sting cu 150 ml supa. Se adauga 200 g buchetele de conopida si 80 g rosii taiate felii. Se condimenteaza si se presara cu verdeturi. Se pune totul intr-un vas la copt. Se presara 1 lingura de branza rasa. Se lasa sa se coaca aproximativ 20 minute. 330 kcal
Cina
"Cartofii brutarului"
Se calesc o ceapa tocata marunt si 200 g cartofi in doua lingurite de ulei. Se adauga 150 ml de supa. Se lasa sa fiarba 10 minute. Se adauga 50 g sunca slaba taiata in felii, 1 castravete taiat cuburi si verdeata. Se potriveste de sare si se pune totul pe un platou. Se mai toarna putina supa daca e nevoie. 340 kcal
Ziua 2
Pranz
Vinete cu pui
Se prajesc 80 g de piept de pui taiat in fasii in doua lingurite de ulei, apoi se scot din tigaie. In sosul ramas se prajesc 100 g cartofi, 15 g vinete si 150 g dovlecei. Se adauga 80 g rosii taiate felii. Se presara 1 lingurita de busuioc si se stinge cu 150 ml supa. Se lasa 10 minute sa fiarba. Se adauga verdeturi tocate. Se toarna totul intr-un vas de Jena. Se presara o lingura de pesmet si se adauga o lingurita de unt. Se lasa 10 minute la cuptor. 345 kcal
Seara
Legume la cuptor
Se calesc, in doua lingurite de ulei, doua cepe taiate fin, 300 g de morcovi si 200 g gulii sau sfecla. Se toarna 100 ml supa si se fierb 10 minute. Se adauga verdeturi si se condimenteaza. Se toarna intr-un vas de Jena. Se amesteca 50 ml supa cu 4 linguri de smantana dietetica si apoi se toarna peste legume. Se presara o lingura de pesmet si se adauga o lingurita de unt. Se lasa 10-15 minute la cuptor. 350 kcal
Ziua 3
Pranz
Legume "Arlechin"
Se calesc 3 ardei (300 g, rosu, galben, verde) pana cand se inmoaie. Eventual se adauga putina supa. Se pun peste ei 50 g paste fierte (melcisori). Se presara verdeata, se sareaza si se condimenteaza. Se toarna totul intr-un vas de Jena. Se toarna 120 ml supa. Se acopera legumele cu 50 g felii de branza. Se pun 10 minute la cuptor. 345 kcal
Seara
Dovlecei "Al Forno"
300 g dovlecei maruntiti se lasa sa fiarba in apa clocotita. Se lasa sa se raceasca si sa se scurga. Se prajesc 1 ceapa mica, 2 catei de usturoi zdrobiti si 100 g de cartofi in 2 lingurite de ulei. Se adauga dovleceii si se presara verdeata. Se potriveste de gust si se da totul intr-o forma rezistenta la foc. Se toarna deasupra 150 ml supa. Se presara 2 linguri de branza rasa. Se lasa sa se coaca 10-15 minute. 340 kcal
Ziua 4
Pranz
Legume flamande cu peste
Se calesc o ceapa taiata mai mare, 150 g telina si 150 g morcovi in 2 lingurite de ulei. Se adauga patrunjel. Se aranjeaza legumele intr-un vas de Jena impreuna cu 150 g peste condimentat (sare, piper, lamaie). Se adauga 150 ml supa. Se lasa 15-20 minute in cuptor. Cu putin inainte de a se termina coacerea, se adauga 2 linguri de parmezan ras. 345 kcal
Seara
Spanac cu cartofi si branza
200 g spanac fiert (proaspat sau congelat) se amesteca cu 200 g cartofi fierti in coaja zdrobiti, 80 g branza de vaci (20% grasime) si verdeturi tocate. Se pune totul intr-un vas de Jena, se presara pesmet (1 lingura) si se adauga 1 lingurita de unt. Se lasa 5-10 minute la cuptor. 340 kcal
Ziua 5
Pranz
Legume la cuptor cu carne de vita
Se prajesc, in doua lingurite de ulei, o ceapa taiata mare si 100 g carne slaba de vita, taiata cuburi. Se adauga 1-2 catei de usturoi zdrobiti. Se lasa sa se caleasca putin, apoi se sareaza si se condimenteaza. Se pune totul intr-un vas de Jena cu 150 g rondele de praz, 150 g morcovi, 50 g sfecla, 100 g cartofi, 1 foaie de dafin si verdeturi. Se toarna supa de legume sau de carne pana la nivelul legumelor. Se lasa in cuptor acoperite 30 minute. 348 kcal
Seara
Legume cu branza italienesti
Se calesc, Tn 2 lingurite de ulei, 100 g cartofi, 150 g dovlecei si 2 catei de usturoi zdrobiti. Se sting cu 150 ml supa si se lasa sa fiarba pana ce inmoaie. Se potrivesc de gust si apoi se toarna intr-un vas de Jena. Se presara deasupra 160 g pulpa de rosii taiata marunt si verdeturi. Se acopera cu 80 g felii de branza (mozzarela). Se lasa 5-10 minute in cuptor. 345 kcal
Nu trebuie sa astepti pana ti se face sete pentru a te hidrata. Solutia cea mai potrivita este sa bei apa pe tot parcursul zilei pentru a preveni deshidratarea.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii