Dupa stingerea perioadei secundare urmeaza o lunga etapa de liniste aparenta, de 2-4 ani pana la 30-40 ani, in cursul careia infectia specifica continua sa persiste in organism, putandu-se apoi exterioriza pe plan clinic prin leziuni caracteristice profunde, distinctive, localizate, ce constituie accidentele perioadei tertiare.
Leziunile cutaneo-mucoase din sifilisul tertiar imbraca doua forme anatomo-clinice - sifilide tuberculoase si gome sifilitice.
Sifilidele tuberculoase se prezinta ca noduli fermi, de 3-5 mm, de culoare rosie-aramie, grupati in placi sau placarde cu extindere excentrica, realizand configuratii inelare, arciforme. In evolutie ele ulcereaza sau nu, in final rezultand o cicatrice.
Sifilidele tuberculoase se localizeaza la nivelul capului (fata, scalp), al toracelui posterior si al membrelor.
Goma sifilitica reprezinta o forma particulara de nodozitate. Ea este, de regula, solitara si poate interesa orice teritoriu cutanat, dar mai frecvent fata, scalpul si gambele.
Vindecarea gomei se produce in cateva saptamani sau luni, cu cicatrice neteda, regulata.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii