Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sida (sindromul imunodeficientei dobandite)

Generalitati

SIDA este un sindrom caracterizat prin infectii si/sau manifestari tumorale, produsa de virusul imunodeficientei umane (HIV).

SIDA constitute o mare problema de sanatate publica a acestui sfarsit de secol. Desi, din punct de vedere istoric, are o evolutie mai scurta de doua decenii, SIDA a provocat deja aproape 6 milioane de decese.

Numarul persoanelor infectate cu HIV este in continua crestere. Astfel, in cursul anilor '80 a crescut de 100 de ori si, daca in 1992 se vorbea de o cifra in jur 10-13 milioane, in 1997 se aprecia ca aeeasta cifra era de 30 milioane, iar pentru 2000 se estimeaza ca numarul celor infectati cu HIV va fi de aproximativ 40 de milioane.

Transmiterea HIV se face prin trei cai principale:

  • contact sexual, homosexual sau heterosexual. Transmiterea sexuala este favorizata de prezenta altor boli venerice (sifilis, sancru moale, herpes simplex etc.), de contactele anale sau de prezenta unor eroziuni sau ulceratii genito-anale de alte cauze. Cercetarile actuale arata ca, desi initial rolul cel mai important in transmiterea bolii a revenit contactului homosexual, la ora actuala acesta detine o pondere de numai 5-10%, fata de 70% al cazurilor transmise heterosexual
  • transmitere parenterala, prin transfuzii de sange si produse de sange contaminat. Ca urmare a metodelor drastice de control al donatorilor, acest mod de transmitere a scazut ca pondere in ultimul timp
  • transmiterea de la mama la copil, in timpul sarcinii, al nasterii sau prin laptele matern (5-10%)

Nu exista dovezi de transmitere a HIV prin folosirea in comun a bailor, bucatariilor, prin imbratisari, saliva, aerosoli sau intepaturi de insecte.

Categoriile de persoane cele mai expuse infectiei cu HIV sunt: homosexualii, consumatorii de droguri, transfuzati (in special hemofilicii), prostituatele.


  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii